Naar een zwemplas in Drenthe dit weekend? Let dan hierop

Opzoek naar fietsinspiratie? Ontdek de hunebedroute.
Een luchtfoto van 't Nije Hemelriek © RTV Drenthe/Sander Foekens
Met de hoge temperaturen van dit weekend - een graad of 28 - en de komende tijd, zoeken veel mensen verkoeling in een zwemplas. Bij verschillende zwemplassen verwachten ze dit weekend grote drukte. Zo riep Staatsbosbeheer eerder deze week mensen al op om een parkeerplaats te reserveren bij het Gasselterveld en 't Nije Hemelriek, of om met de fiets te komen. Maar hoeveel zwemplassen telt Drenthe? Kun je daar zomaar parkeren of moet je entreegeld betalen? Wij zetten het voor je op een rij.
Om die eerste vraag maar meteen te beantwoorden: Drenthe telt 34 officiële zwemplassen. Die zijn in de natuur of op bijvoorbeeld campings en vakantieparken. Van die 34 zwemplassen zijn er 12 uitsluitend voor gasten van een camping of vakantiepark. Spoiler: onderaan dit artikel vind je een tabel met alle openbare Drentse zwemplassen.
Dit zijn alle Drentse zwemplassen op een kaart (tekst gaat verder onder de foto):
Zwemplassen in Drenthe (2023)
Zwemplassen in Drenthe (2023) © Zwemplassenfolder 2023
De provincie erkent dat er meer plekken in de provincie zijn waar je een duik kan nemen. Maar vaak zijn deze plekken niet veilig. "De Drentse kanalen, meren en plassen zijn lang niet altijd geschikt als zwemwater. Bijvoorbeeld omdat de plas in gebruik is voor andere doeleinden zoals vissen, surfen of het zuigen van zand", is de uitleg van de provincie.

Waterkwaliteit

Een van de redenen dus waarom een plas niet geschikt kan zijn om te zwemmen, is de waterkwaliteit. Onveilig zwemwater kan onder meer huidirritatie, maag- en darmstoornissen of 'zwemmersjeuk' veroorzaken. Daarom worden zwemplassen gecontroleerd op blauwalg, bacteriën, parasieten en botulisme.
Vorig jaar lieten we zien hoe de waterschappen de zwemplassen controleren (tekst gaat verder onder de video):
Waterschappen controleren waterkwaliteit van de Drentse zwemplassen
Het zwemwater wordt tussen 1 mei en 1 oktober op ruim negenhonderd zwemlocaties in heel Nederland gecontroleerd. Naast de controle van het water zelf, wordt er ook gelet op de algemene veiligheid bij de zwemlocatie.
De testuitslagen van de officiële zwemplassen worden verzameld op de website zwemwater.nl.
Ook zijn ze te zien in onderstaand kaartje (tekst gaat verder onder het kaartje):
Uit de metingen blijkt dat bijna overal in Drenthe de waterkwaliteit goed is. Alleen op één locatie wordt een negatief zwemadvies gegeven.
Daaruit blijkt dat voor één officiële zwemplas een negatief zwemadvies wordt gegeven. Op vakantiepark Hunzedal in Borger wordt "zwemmen ontraden vanwege onvoldoende waterkwaliteit. Grote kans op maag-/darmklachten", aldus de website.
Vakantiepark Hunzedal is om een reactie gevraagd. Ze hebben onze vragen zowel telefonisch als schriftelijk ontvangen. Ze gaven aan vermoedelijk niet voor het weekend met een reactie te kunnen komen.

Parkeren?

Dan een ander probleem dat in drukke weekenden weer opspeelt. Kun je parkeren bij een zwemplas? Bij het Gasselterveld en 't Nije Hemelriek is dat op drukke momenten bijzonder lastig en leidde het op sommige momenten tot een verkeerschaos. Daarom is vorig jaar besloten dat gasten in Gasselte in het hoogseizoen parkeergeld moeten betalen. Op die manier hoopt Staatsbosbeheer dat meer mensen op de fiets komen en dat de parkeerproblemen zichzelf oplossen.
Of je parkeergeld moet betalen, verschilt weer per zwemplas. Bij bijvoorbeeld Natuurbad de Zandpol in Nieuw-Amsterdam betaal je geen parkeergeld. Ook is daar de entree gratis. Om de voorzieningen te kunnen onderhouden is de zwemplas afhankelijk van donateurs.

Alle openbare Drentse zwemplassen

Waar? Entree? Grootte?
1 Ronostrand (Een) Ja Groot
2 De Groenlanden (Annen) Ja Klein
3 Baggelhuizen (Assen) Nee Middel
4 Gasselterveld / 't Nije Hemelriek (Gasselte) Nee Middel
5 De Kleine Moere (Grolloo) Ja Middel
6 Hunzedal (Borger) Nee Groot
7 Het Verlaat (Valthermond) Ja Klein
8 Recreatie - en speelvijver (Emmer-Compascuum) Nee Groot
9 Park Kuierpad (Wezuperbrug) Ja Groot
10 De Kibbelkoele (Noord Sleen) Nee Groot
11 Ermerstrand (Erm) Ja Groot
12 Grote en Kleine Rietplas (Emmen) Nee Groot
13 Bargerhoek (Emmen) Ja Klein
14 De Zandpol (Nieuw-Amsterdam) Nee Middel
15 Klinkenvlierse Plas (Coevorden) Nee Groot
16 Schoonhoven (Hoogeveen) Nee Groot
17 Tussenboerslanden (Nijeveen) Nee Middel
18 Strand Nijstad (Hoogeveen) Ja Middel
19 Blauwe meer (Geeuwenbrug) Ja Groot
20 Ter Horsterzand (Beilen) Nee Klein
21 Ieberenplas (Schoonloo) Nee Middel
22 't Loomeer (Schoonloo) Nee Middel
(Bron: Zwemplassenfolder 2023 / Provincie Drenthe)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl