Tientallen ontslagen Drentse bankmedewerkers hebben weer werk

Ruim driekwart van de in 2017 ontslagen bankmedewerkers in Drenthe, Friesland en Overijssel is weer aan de slag. Door een miljoenenbijdrage van de Europese Unie en de provincies konden ruim 350 noordelijke bankmedewerkers weer aan nieuw werk geholpen worden.

De medewerkers kwamen door de financiële crisis op straat, maar inmiddels heeft een groot deel van hen een nieuwe baan, of is voor zichzelf begonnen. Ze zijn onder meer de zorg en het onderwijs ingegaan (docenten economie, wiskunde). In Drenthe ging het om 97 ontslagen medewerkers, 82 van hen hebben weer betaald werk met hulp van Europees geld. Dat geld kwam uit het Europese Globaliseringsfonds, waarmee de gevolgen van een financieel-economische crisis op de arbeidsmarkt kunnen worden opgevangen.

Trots zijn

PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius vindt dat Drenthe trots kan zijn op dit project. "In een provincie als Drenthe is het soms moeilijk als je je baan verliest om opnieuw werk te vinden. Dus dit resultaat is een supergoed resultaat, voor iedereen maar ook voor de mensen in Drenthe."

Drenthe legde samen met het UWV, zogeheten private partners en de twee andere provincies 1 miljoen euro op tafel, naast ruim 1,2 miljoen van de EU.

Europarlementariër Jan Huitema van de VVD is ook blij dat zo veel mensen weer werk hebben gevonden. Maar hij heeft bedenkingen bij het Europees fonds voor aanpassing aan de globalisering. Huitema vraagt zich af of Den Haag dat niet beter zou kunnen regelen.

Het is een open vraag of Den Haag dat zou doen: het Rijk bouwt dit soort regelingen juist af. In Brussel wordt momenteel onderhandeld over de Europese begroting, dus ook over de toekomst van dit fonds. De vraag is dan ook of in de toekomst zo'n potje met geld voor ontslagen Drentse werknemers beschikbaar blijft.

Gedeputeerde Cees Bijl van de provincie Drenthe geeft aan dat dergelijke regelingen het heel concreet maken wat Europa kan betekenen voor individuele burgers. "We zien dat nu bij de banken, maar eerder ook al in de retail. Hoewel ik natuurlijk juist hoop dat we zo'n regeling niet meer nodig hebben, zou het wel heel jammer zijn als dit gaat verdwijnen."

Meer over dit onderwerp:
Drenthe bank Europa Europees geld
Deel dit artikel: