Wanneer gebruik je de mistlampen van je auto?

Onze provincie werd de afgelopen dagen behoorlijk geteisterd door mist. Gisteren en eergisteren werd daarom code geel afgegeven. Als het zicht rond de tweehonderd meter is, spreken we van dichte mist. Vanaf vijftig meter of minder is er sprake van zeer dichte mist. Maar vanaf wanneer zet je eigenlijk je mistlampen aan?

Mistlampen

Tegenwoordig hebben de auto's aan de voorkant geen mistlampen meer. De verlichting is een stuk beter, dus is het aan de voorkant niet meer nodig. Toch zijn er nog een heleboel auto's die wel mistlampen voor en achter hebben. Maar hoe zie je het verschil tussen de mistlampen aan de voor- en achterkant van de auto? Dat wordt aangegeven met de verschillende kleuren lampjes in het dashboard.

Wanneer het groene lampje op het dashboard brandt, staan de mistlampen aan de voorkant aan. Deze mogen worden ontstoken wanneer het zicht tweehonderd meter of minder is. Er is dan sprake van dichte mist. Tip: gebruik de hectometerpaaltjes aan de zijkant van de weg om te bepalen of je zicht tweehonderd meter is.

Brandt er een rood of oranje lampje, dan is de mistlamp aan de achterkant van je auto aan. Deze lichten mogen alleen gebruikt worden wanneer het zicht vijftig meter of minder is. De reden hiervoor is simpel: de enkele mistlamp achterop de auto lijkt in helder weer op een remlicht. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken op de weg. In de video hieronder zie je hoe de icoontjes eruitzien.

Hoe ontstaat mist?

Het ontstaan van mist is een ingewikkeld meteorologisch verhaal. Onze weerman Roland van der Zwaag probeert het uit te leggen: "Wanneer lucht afkoelt, kan een temperatuur bereikt worden waarbij de lucht verzadigd raakt met vocht. Hierdoor ontstaat mist. Als de mist eenmaal is gevormd, blijft deze aanwezig als er weinig luchtstromingen zijn."

Sinds de jaren 80 zijn de mistdagen in Nederland bijna gehalveerd. Dit komt onder andere door een schonere lucht. "De Bilt telde in de periode tot 1985 zo'n tachtig mistdagen per jaar. Dit zijn dagen waarop het zicht op minstens één van die uren minder dan een kilometer was. De laatste tijd ligt dat aantal rond de veertig; de helft van wat het vroeger was. Ook het aantal dagen per jaar met dichte mist is gehalveerd van gemiddeld dertig in de jaren zestig tot vijftien dagen de laatste jaren", legt het KNMI uit op haar website.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
weer verkeer Mist
Deel dit artikel: