Drents festivalweekend: 'Het weer, de muziek, de sfeer: alles zat mee'

Hello Festival Emmen 2023
Het Hello Festival in Emmen © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Het Drentse festivalseizoen kende dit weekend een zonovergoten aftrap. De organisatoren van zowel Holland International Blues Festival in Grolloo, het Meppeler Grachtenfestival als het Hello Festival aan de Grote Rietplas in Emmen blikken tevreden terug.
"Een topeditie", jubelt organisator Wim Beekman als hij de twintigste editie van het Hello Festival samenvat. "Alles ging perfect. De mensen waren blij en de bands geweldig."

Warmte niet bepalend voor festivalverloop

De zinderende hitte die Nederland zowel zaterdag als zondag dwong verkoeling te zoeken, had geen negatieve invloed op het verloop van het festival, meent Beekman. "Mensen zochten de schaduw op en deden het 's middags veelal rustig aan met alcohol." Ook de bezoekersaantallen hadden niet te lijden onder de drukkende warmte. "Uitverkocht was het zaterdag. Zeventienduizend mensen."
Volgens de organisator moesten EHBO'ers in actie komen, maar was dat aantal op twee handen te tellen. "We hielden zelf rekening met meer mensen die last zouden krijgen van de warmte."
Hello Festival Emmen 2023
Bezoeker van het Hello Festival © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf

Lange broek, regenjas en handschoenen

"Ik kan niet herinneren dat we eerder de 30 graden aantikten. Het was niet normaal warm", puft festivalvoorzitter Arnold Schuurman nog na. Ook al speelde 'zijn' Grachtenfestival in Meppel zich grotendeels af op het water, de hitte drong wel degelijk door bij de aanwezigen. "Maar met het publiek is het allemaal goed gekomen", ook al werden daar wel wat extra maatregelen voor uit de kast getrokken. "We dachten: 500 flesjes water delen we uit voor de vrijwilligers, maar het werden er uiteindelijk 1100."
Schuurman weet zich ook nog een editie te herinneren waarbij regenjas en lange broek geen overbodige luxe waren. Zelfs handschoenen kwamen eraan te pas. "Maar de afgelopen jaren hebben we mooi weer gehad. Maar 30 graden? Nee, dat is echt uniek", vertelt Schuurman.
Een smetje op de zeventiende uitgave van het Grachtenfestival zijn de teruggelopen bezoekersaantallen. Door de warme temperaturen schat Schuurman dat er zo'n tienduizend mensen minder naar het Meppeler centrum zijn gekomen dan verwacht. "Maar het avondprogramma werd wel weer heel goed bezocht."

Ook blije gezichten in Grolloo

Zo'n 50 kilometer verderop in Grolloo is de stemming ook positief. "We zijn zeer tevreden", concludeert Junior van der Stel. "Het waren weer topoptredens. Het Blues Festival wordt echt omarmd door de mensen."
De bluesliefhebbers die vrijdag en zaterdag in grote getalen genoten op het festivalterrein, bleken eveneens goed bestand tegen de warmte. "De EHBO die aanwezig is, wordt altijd wel ingezet. Deze editie gebeurde dat niet buitensporig", nuanceert Van der Stel. "Bovendien kennen wij wat voordelen, zoals de tent en reuzeparasol waar de nodige schaduw is te vinden. Ook kan je het terrein aflopen, even Grolloo in of het Cuby Museum bezoeken, om af te koelen."
holland international blues festival grolloo
Het publiek had er zin in tijdens het Blues Festival © RTV Drenthe / Rego Meijer
Daar komt nog bij dat een groot deel van het programma in Grolloo in de avonduren wordt afgedraaid, wanneer de verkoeling al heeft ingetreden. "De hitte heeft geen noemenswaardige rol gespeeld", benadrukt de festivalorganisator.

Nyhoff debuteert naar tevredenheid

Erwin Nyhoff, die dit jaar debuteerde als presentator van het Blues Festival, glundert nog na over de belevenissen in de roze evenemententent. "Ik heb genoten. Alles zat mee, het weer, de muziek, de sfeer...."
Het aankondigen van de artiesten lijkt misschien geen hogere wiskunde, maar Nyhoff maakte er wel degelijk een studie van in aanloop naar dit weekend. "Ik wilde meer brengen dan alleen de naam van de band roepen. Dus vooraf verdiepen, muziek luisteren, interviews en biografieën lezen. Al met al was het een stoomcursus presenteren", lacht Nyhoff.
Zowel het Hello Festival (8 juni), Grachtenfestival (8 en 9 juni) als het Blues Festival (14 en 15 juni) hebben al een datum geprikt voor volgend jaar.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.