Hoogeveen sluit 2022 af met 27 miljoen euro in de plus

Burgemeester Tjalma park, Hoogeveen, park, gemeentehuis
Het spaarvarken van de gemeente Hoogeveen vult sneller dan verwacht © RTV Drenthe/Roy Schutte
De gemeente Hoogeveen heeft vorig jaar 27 miljoen euro overgehouden. Dat is flink meer dan in eerste instantie verwacht. Volgens de gemeente heeft dat met name te maken met een hogere bijdrage van het Rijk uit het Gemeentefonds.
Ook heeft Hoogeveen meer geld gekregen van de overheid om het onderwijsachterstandenbeleid uit te voeren. Daarnaast heeft de gemeente budget gekregen om mensen met een laag inkomen te helpen die worstelen met de hoge energiekosten. "Deze middelen hebben we niet volledig besteed", is te lezen in de jaarstukken.

Vet op de botten

In eerste instantie dacht Hoogeveen dat ze een voordeel van 3,2 miljoen euro zouden halen in 2022. De extra miljoenen zijn dan ook zeker gewenst en gaan naar het spaarvarken van de gemeente. Met de komst van de extra miljoenen komt het totaal van de spaarpot nu uit op 48 miljoen euro. Dat zorgt ervoor dat de gemeente weer wat vet op de botten heeft de komende tijd.
De afgelopen jaren bevond Hoogeveen zich in een lastige financiële situatie. Er moest veel bezuinigd worden, ruimte om te investeren was er minder. Onlangs liet wethouder financiën Derk Reneman weten dat de gemeente de komende jaren weer wat meer kan gaan uitgeven. Veel onderhoud aan bijvoorbeeld wegen en fietspaden lag plat. Hoogeveen wil de komende jaren een inhaalslag maken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.