'In het donker namen lezen is nog specialer'

Geartsje Kuperus is een van de 803 vrijwilligers die een gedeelte van de 102.000 namen mag voorlezen (Rechten: RTV Drenthe/Dylan de Lange)
Geartsje Kuperus is een van de 803 vrijwilligers die een gedeelte van de 102.000 namen mag voorlezen
Geartsje Kuperus uit Nieuw-Amsterdam is een van de 803 vrijwilligers die sinds woensdag in Herinneringscentrum Kamp Westerbork de namen voorlezen van de 102.000 gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma.
"Ik vind het een noodzaak. Het mag nooit vergeten worden en het is prachtig dat mensen dit initiatief opzetten. Ik hoopte dat ze voldoende mensen vonden om al die namen te lezen, dus heb ik me aangemeld", vertelt Kuperus. "Toen ik hoorde dat er zelfs mensen op de wachtrij staan, hoopte ik dat ik geen plek innam van mensen die daadwerkelijk een verleden hebben met de kampen."

In het donker

Sinds woensdagmiddag 17.00 uur lezen vrijwilligers onafgebroken de namen op. Ook 's avonds en 's nachts, zoals Kuperus. "Ik vind het 's avonds en 's nachts nog veel specialer. Het is middenin een donker bos. Het naargeestige gevoel bekruipt je toch wel een beetje. Het doet me meer dan ik had gedacht."

Lezersbegeleiding

De lezers krijgen na hun aanmelding de namen opgestuurd die ze moeten lezen, zodat ze zich thuis kunnen voorbereiden. Iedereen leest tien minuten en elke vrijwilliger wordt begeleid door iemand van de organisatie. Pauline van der Willik is zo'n lezersbegeleider. "Veel mensen vinden het toch spannend. Wij ontvangen ze en stellen ze op hun gemak voordat ze aan de beurt zijn. Iedereen die hier komt heeft ergens iets moedigs en iets kwetsbaars. Als het voor iemand te emotioneel wordt, vang ik dat op."
Alle lezers worden begeleid door iemand van de organisatie, zoals Pauline van der Willik (Rechten: RTV Drenthe/Dylan de Lange)
Alle lezers worden begeleid door iemand van de organisatie, zoals Pauline van der Willik

Autocue

De namen worden niet van papier gelezen, maar van een scherm met daarop een autocue. Zo kan het strakke tijdschema gevolgd worden. "Maar mocht iemand de autocue niet kunnen bijbenen, dan wordt de snelheid handmatig bediend", zegt Van der Willik.
Morgenmiddag worden de laatste namen naar verwachting om 15.30 uur voorgelezen. De gehele herdenking is te volgen via de onderstaande livestream.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.