'Band in vorm' Orange Skyline speelt op Pinkpop

Orange Skyline
Orange Skyline speelt morgen op Pinkpop © Michel Schoots
De afstand tussen droom en werkelijkheid hoeft niet groot te zijn. Het levende bewijs daarvan is Orange Skyline. De band zette een stip op de horizon en liep er regelrecht op af. Morgenmiddag staan de mannen uit Zuidlaren op Pinkpop, maar de honger is nog lang niet gestild.
Zanger Stefan van der Wielen vertelt aan de vooravond van het volgende hoogtepunt dat station Landgraaf niet eens zo ver weg lag als op voorhand werd gedacht. "Ik had eerlijk gezegd geen idee hoe we als band op Pinkpop terecht moesten komen. Niemand van ons eigenlijk, maar we hebben het gewoon overal en nergens laten vallen", zegt hij.
Een simpele, maar succesvolle tactiek. Van der Wielen: "Op een zeker moment kreeg onze boeker een mailtje binnen waarin letterlijk stond of we er wilden komen spelen. Ik had het heel mooi gevonden als er een elegantere strategie achter had gezeten, maar zo is het eigenlijk gegaan. Overal laten weten dat je het heel graag wilt en hopen dat iemand er eens een keer serieus naar wil luisteren en dat is gebeurd."

Het gaat gewoon gebeuren

De zanger was vroeger ook al op het festivalterrein in Landgraaf te vinden. "Pinkpop is het eerste festival waar ik samen met mijn broertje Niels heen ging toen we nog jong waren. Als je daar dan op een dag zelf mag staan, dan denk je ook: hoe vet wil je het hebben? Het gaat gewoon gebeuren!"
Orange Skyline
De band Orange Skyline bestaat uit zanger Stefan van der Wielen, zijn broer Niels van der Wielen op gitaar, drummer Mart Atema en bassist Simon 'Benus' Christiaanse. Ze timmeren inmiddels meer dan tien jaar aan de weg. Inmiddels hebben ze twee albums uitgebracht, dit jaar werd de band genomineerd voor de prestigieuze Edison-award. Het nummer A fire werd door de NOS gebruikt als soundtrack voor de afgelopen Olympische Winterspelen.
Morgenmiddag mag de band om 14.10 uur stage 4 op voor een optreden van drie kwartier.

Band in vorm

Onder andere Niall Horan, Pink, The Script en Robbie Williams gaan de band dit weekend voor op Pinkpop. Zondag staan, tegelijk met Orange Skyline, Nielson en Gayle (bekend van de hit Abcdefu) op andere podia. Later op de dag komen OneRepublic, Tom Odell en de Red Hot Chili Peppers nog voorbij.
"Op Pinkpop staat een groot aantal internationale namen, maar wij gaan niet in hun schaduw staan", zegt Van der Wielen. "Het is ons doel om die finaal van het podium te spelen. Of het gaat lukken is een tweede, maar dat is wel de insteek. Je moet daar ook niet zonder plan gaan rondlopen."
"We hebben het voordeel dat we momenteel in vorm zijn, want we hebben heel veel gespeeld de laatste tijd en gaan de komende periode nog op veel plekken spelen. Tussen je oren moet het verhaal gewoon kloppen", aldus de leadzanger.
Orange Skyline
Stefan van der Wielen tijdens een optreden vorig jaar © ANP / Hollandse Hoogte / Peter de Jong

Spelen alsof het Wembley is

'Doe alles wat je doet met hart en ziel', was eind jaren tachtig de tekst van een nummer van Tröckener Kecks. Het vormt inspiratie voor de mannen van Orange Skyline, ook al is een zaal half gevuld of zo goed als leeg.
"In de periode waarin we vanwege corona niets konden doen en alles wegviel, heb ik mezelf één ding voorgenomen. Als ik ooit nog eens ergens mocht spelen, ook al zou het voor drie mensen op een braderie in 'Luttekutteveenschekanaal' zijn, dan zou ik spelen alsof ik op Wembley zou staan. Sindsdien gaat het de goede kant op, je moet elke keer gewoon spelen alsof het je laatste gig is. Ingewikkelder is het niet", stelt de zanger.

Nieuwe muziek

Na komend weekend kan Pinkpop ook worden toegevoegd aan het rijtje 'past gigs' dat steeds langer wordt. Hoewel de band een drukke zomer tegemoet gaat, wordt er achter de schermen ook hard gewerkt aan nieuwe geluiden. "We zijn druk bezig met het schrijven van nieuwe songs en als het aan mij ligt komt daar ook snel iets van uit", blikt Van der Wielen vooruit. "Ik durf er alleen nog geen datum op te plakken, maar het zit in ieder geval in de pijplijn."
Je moet elke keer gewoon spelen alsof het je laatste gig is
Stefan van der Wielen, zanger Orange Skyline
"Ik denk wel dat we met de muziek die nog gaat komen naar een nieuwe level gaan. Of we er komen, dat kun je op voorhand nooit zeggen, maar we moeten het wel blijven proberen om net zoals op de vorige plaat met knallende rocksongs te komen. Ik vind het ook belangrijk dat het geen herhaling wordt van wat we eerder deden. Het is gewoon: nieuwe ronde, nieuwe kansen."

Plezier

Van der Wielen is zich bewust van het feit dat zijn band de wind in de rug heeft. "Nu valt alles de goede kant op, maar ik zeg er ook gelijk bij dat als het iets minder zou gaan, dan zouden we er ook vol voor blijven gaan. We laten ons niet opjagen, maar proberen gewoon zoveel mogelijk plezier te beleven aan de dingen die we doen."
"We voelen ook geen druk dat we iets moeten maken dat heel erg veel mensen te gek gaan vinden. Als het zo is, dan is het alleen maar mooi meegenomen, maar tot die tijd gaan we gewoon op de ingeslagen weg verder die nu afkoerst op Pinkpop."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.