Verkeerslichten in Dalen verdwijnen; situatie bij school op de schop

De verkeerslichten in Dalen, met op de achtergrond de basisschool en de molen (Rechten: RTV Drenthe/Erwin Kikkers)
De verkeerslichten in Dalen, met op de achtergrond de basisschool en de molen
De gemeente Coevorden pakt de verkeerssituatie bij de Burgemeester Wessels Boer (BWB)-school in Dalen aan. De meest in het oog springende verandering is misschien wel dat de enige verkeerslichten in het dorp verdwijnen.
De verkeerslichten staan er al jaren en worden met name gebruikt door schoolgaande jeugd en hun ouders om de drukke Burgemeester Fonteinstraat over te steken, de doorgaande weg die voor de BWB-school langsloopt. Volgens de gemeente zijn de verkeerslichten afgeschreven en kan de leverancier het onderhoud niet garanderen. Daarnaast zijn verkeerslichten in een 30-kilometerzone 'niet gewenst'.

'Schoolzone'

Het stuk weg gaat daarom op de schop. De twee kenmerkende knikken die nu in de weg zitten worden eruit gehaald. De vrijgekomen ruimte wordt straks onder meer gebruikt voor een Kiss & Ride-strook en parkeerplaatsen. Om weggebruikers duidelijk te maken dat ze voor een school langsrijden, wordt de weg ingericht als 'schoolzone'. Die tekst komt op het wegdek te staan, er komen zogenoemde Julie Palen en de klinkers in die 'schoolzone' krijgen een ander motief.

Zebrapad

Even voorbij de verkeerslichten, meer richting het centrum van het dorp, ligt nu ook een zebrapad. Dat wordt verplaatst naar het noorden. In de nieuwe situatie is er dan nog één centrale plek om de Burgemeester Fonteinstraat over te steken.

Fietsers over de weg

Het verplichte fietspad langs de Burgemeester Fonteinstraat, ter hoogte van de school, wordt veranderd in een onverplicht fietspad. Dat houdt concreet in dat fietsers daar straks ook op de rijbaan mogen fietsen. De aansluiting van het fietspad met de Schoolstraat wordt anders ingedeeld, waardoor de voorrangssituatie duidelijker en het uitzicht beter moet zijn.
De werkzaamheden worden dit jaar uitgevoerd. De kosten van het project worden geschat op zo'n 200.000 euro. De gemeente heeft de plannen gemaakt, in samenwerking met de BWB-school, de eigenaren van de voormalige kleuterschool, stichting Museummolen Jan Pol en de werkgroep Verkeer, Veiligheid en Vervoer van Dorpsbelangen Dalen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.