OM eist een jaar cel voor zwijgzame Emmenaar

Betalen met vals geld, het in het bezit hebben van xtc, hennep en een wapen. Een 23-jarige man uit Emmen stond hiervoor vandaag voor de rechtbank in Groningen. De man wilde echter weinig kwijt.

De zaak kwam aan het licht nadat de man samen met een vriend een gehuurde auto terug moet brengen. Die auto hadden ze volgens de verdachte gehuurd om 'te toeren' om zijn verjaardag te vieren. Bij inlevering moest er nog zo'n 650 euro betaald worden. Dat deed hij met vals geld.

Agent gewond bij aanhouding

De eigenaar van het verhuurbedrijf belde de politie, die de man wilde aanhouden. Daarbij verzette hij zich zo erg, dat een agent gewond raakte. Na de aanhouding werden er in een andere auto die bij het tweetal hoorde nog meer valse briefjes van vijftig euro gevonden. Ook vond de politie 76 xtc-pillen, een gasrevolver en 52,8 gram hennep.

De verdachte verklaart dat hij het valse geld heeft gekregen bij de verkoop van een scooter. Die zou hij verkocht hebben voor zo'n 1.200 euro, het precieze bedrag wist hij niet meer. De politie vond uiteindelijk duizend euro aan valse biljetten terug. Op de vraag waar de rest is gebleven geeft de Emmenaar geen antwoord.

'Ik kan niet veel zeggen'

De xtc-pillen zou de verdachte hebben opgehaald voor iemand anders in Rotterdam. Voor wie dat was, wil hij niet kwijt."Ik kan daar niet veel zeggen. Dat is beter voor iedereen. Ook voor mezelf", verklaarde hij in de rechtbank. Ook de hennep en het pistool waren volgens hem van anderen.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt alle feiten bewezen. Ze eist daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. Ook moet de man zich laten behandelen voor zijn verslaving aan softdrugs.

'Stoerdoenerij'

De advocaat ziet het hele uitstapje meer als 'stoerdoenerij'. "Hij wilde rond z'n verjaarden een beetje stoer doen. Ze hebben een auto gehuurd met geld dat ze niet hadden en ze komen overal en nergens. Met die auto hebben ze alleen domme dingen gedaan.''

De advocaat pleit voor een zo kort mogelijke gevangenisstraf, maar vindt wel dat er een begeleid woonplek voor de man moet zijn als hij vrij komt. De rest moet volgens hem een voorwaardelijke straf worden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
Emmen gemeente Emmen rechtbank drugs
Deel dit artikel: