Scholieren in Schoonoord ervaren zelf wat handicap betekent

Het was een spontaan idee van een aantal leerlingen: wat betekent het om gehandicapt te zijn en bijvoorbeeld in een rolstoel te zitten? In de sporthal in Schoonoord konden de kinderen het zelf ervaren.

Mathijs Sprakel uit Hoogeveen geeft met alle plezier les. Hij zit zelf in een rolstoel. Eerder op de dag heeft hij in de klas al uitleg gegeven en heeft hij bijvoorbeeld verteld dat mensen met een handicap zeker niet zielig zijn.

Tijdens het middagprogramma mogen de leerlingen van CBS De Slagkrooie en OBS Burgemeester S.J. van Royenschool zelf plaatsnemen in een rolstoel. De eerste opdracht is om met de rolstoel over op elkaar gestapelde matten heen te rijden. En dat blijkt nog niet zo gemakkelijk. Ook ervaren de leerlingen hoe je een balspel kunt spelen zonder dat je iets ziet.

Respectloos

Ondanks alle aandacht voor mensen met handicaps maakt Sprakel het nog vaak mee dat hij anders of zelfs respectloos behandeld wordt, ook al is dat niet altijd de intentie. "Ik vind het daarom belangrijk om kinderen mee te geven dat mensen met een handicap ook gewoon meedoen in de maatschappij."

Die boodschap lijkt bij Duuk, één van de leerlingen die de middag organiseerde, goed over te komen. "Ik heb gezien dat mensen met een handicap toch een heel gewoon leven kunnen leiden."

Meer over dit onderwerp:
gemeente Coevorden handicap
Deel dit artikel: