Tsjech veroordeeld voor hennepkwekerij in De Wijk

Een 57-jarige man uit Tsjechië is veroordeeld tot één maand voorwaardelijke gevangenisstraf voor het kweken van hennep in een pand in De Wijk en het illegaal aftappen van stroom voor de kwekerij. Ook moet hij ruim 18.000 euro betalen aan de staat. Dat heeft de man volgens de rechtbank verdiend aan de verkoop van één oogst.

In een afgelegen woonboerderij aan de Stapelerveldweg vond de politie in september 2016 ruim vijfhonderd hennepplanten verdeeld over twee kweekruimten. Die dag werd behalve de destijds 53-jarige Tsjech ook een 20-jarige landgenoot aangehouden. Zij huurden de boerderij.

Schadevergoeding voor diefstal stroom

Bij de politie heeft de oudste verklaard dat de wietkwekerij van hem was en dat hij alles zelf had aangelegd. De stroom werd buiten de meter om afgetapt. Daarvoor moet hij van de rechtbank 2.000 euro schadevergoeding aan energieleverancier Enexis betalen.

Deel oogst mislukt

De politie is er vanuit gegaan dat de Tsjech één keer heeft kunnen oogsten. Een derde deel van de oogst was mislukt, vertelde de man, en heeft hij daardoor niet kunnen verkopen. De rechtbank vindt dat er genoeg aanwijzingen zijn dat hij in totaal 18.461 euro heeft verdiend met de hennephandel. Die criminele winst wordt afgepakt.

Lees ook:

Deel dit artikel: