Volle raadszaal Assen enthousiast over tiny houses: '10 jaar vind ik wel te kort'

Klein, duurzaam wonen met minder spullen is ook in Assen populair. Zo'n 150 belangstellenden kwamen gisteren naar het gemeentehuis om zich te laten informeren over de plannen voor twee proefprojecten met tiny houses. Belangrijkste kritiekpunt was de tijdelijkheid van de plannen: maximaal tien jaar.

De gemeente Assen heeft twee locaties aangewezen voor de experimenten met tiny houses. De eerste is de Witterhoofdweg, een stukje landbouwgrond tussen de A28 en de wijk Baggelhuizen. De tweede locatie is bedrijventerrein de Groene Dijk waar nu woon-werkkavels liggen en ook al een aantal bedrijven zijn gevestigd.

Tijdens de bijeenkomst gaf de gemeente uitleg over het traject en konden mensen vragen stellen. Ook was er een interactief gedeelte waarbij mensen konden aangeven waarom ze geïnteresseerd zijn in tiny houses.

'Toch wat minder enthousiast'

Naast de uiteenlopende kritiek op de aangewezen locaties schrokken veel mensen van de tijdelijkheid van de projecten. In eerste instantie wil de gemeente de woningen toestaan voor een periode van tien jaar. "Ik kwam hier met m'n dochter om eens te kijken, maar als het over tien jaar weer plat moet ben ik toch echt wat minder enthousiast", zegt een belangstellende.

Plannen staan nog niet vast

Wethouder Karin Dekker zei dat de plannen nog lang niet vaststaan. "Als je iets voor tien jaar wilt kan dat redelijk gemakkelijk. Wil je dat langer dan moet je allemaal procedures door, ook met de provincie, en dan duurt het veel langer", aldus Dekker die zeker nog eens goed naar de tijdelijkheid van de plannen gaat kijken.

"Want ik hoorde ook wel mensen zeggen: dan heb je 30.000 of 40.000 euro geïnvesteerd en waar moet ik dan naar tien jaar met mijn huisje naar toe? Dat snap ik wel."

Havenkwartier en Kloosterveen

Qua locaties is er ook nog van alles mogelijk volgens de wethouder. Dekker noemt bijvoorbeeld het Havenkwartier en Kloosterveen als mogelijke andere opties. Ook kunnen mensen zelf locaties voorstellen. "Maar dat gaat waarschijnlijk wel langer duren", zegt Dekker. "In Groningen zijn ze al vier jaar bezig en ik wil dat in Assen echt sneller gaan doen."

Volgende maand gaat de gemeente weer met belangstellenden in gesprek over tiny houses.

Reacties in Assen op het Tiny House-proefproject

Wethouder Karin Dekker zegt dat nog niets vastligt

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Assen duurzaam tiny house raadszaal
Deel dit artikel: