Actiedag op scholen: 'Het is 5 voor 12, dus wij luiden de noodklok'

Bij IKC Het Groene Hart in Zuidwolde wordt vandaag geen les gegeven. Maar op deze basisschool wordt ook niet gestaakt. De ouders is gevraagd om de kinderen thuis te houden, maar als dat niet gaat, wordt er op school opvang aangeboden.

Om dit te kunnen realiseren staan er stafmedewerkers en bestuursleden 'voor de klas'. Ankelien Bakker is één van hen, zij leest vanochtend groep 1 en 2 voor. "Ik vind voorlezen heel erg leuk, ik ben blij dat ik dat mocht doen. Ik wil graag meehelpen en laten zien dat het écht niet meer kan met de werkdruk."

Verwondering

Er moet geld bij, de werkdruk is hoog en vervangers zijn schaars. Dat zijn termen die nu bij het onderwijs horen. En dat terwijl de meeste juffen en meesters juist voor het vak gekozen hebben vanuit een bepaalde passie. Juf Natascha Pieper vindt vooral de verwondering van de kinderen mooi om te zien: "Dan komen ze die klas binnen en dan zie je die koppies zo kijken, helemaal blij met wat je hebt klaargezet. En je ziet ze zo groeien van 4 naar 12 jaar, de ontwikkeling die ze doormaken is fantastisch!"

Luiden van de noodklok

De school in Zuidwolde voert ook nog een speciale actie: Om 11.55 uur gaat de schoolbel, 5 minuten lang, en hard. "Het is de noodklok die we luiden", zegt juf Natascha. "Het is vijf voor twaalf en dat willen we aan iedereen duidelijk maken. Er moet nu echt iets gebeuren." Volgens de school doen ook veel andere scholen mee met het luiden van de noodklok.

Lees ook:

Om erachter te komen hoe groot het lerarentekort in Drenthe is, roept RTV Drenthe het Meldpunt Lerarentekort in het leven. Hier kan iedereen melden wanneer een klas naar huis wordt gestuurd of wanneer klassen verdeeld worden over andere groepen. Ga hier naar het meldpunt.

Meer over dit onderwerp:
Zuidwolde lerarentekort onderwijs lerarenstaking
Deel dit artikel: