Fotogalerij eert burgemeesters De Wolden tijdens 25-jarig jubileum gemeente

Fotogalerij burgemeesters De Wolden
Alle burgemeesters die De Wolden de afgelopen 25 jaar heeft gehad hebben een portret in het gemeentehuis gekregen © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Dit jaar bestaat gemeente De Wolden 25 jaar en dat wordt groots gevierd met verschillende activiteiten. Zo ook op het gemeentehuis waar vandaag een galerij is onthuld met portretten van alle burgemeesters die De Wolden de afgelopen 25 jaar heeft gehad.
Onder andere foto's van Sjoerd Kremer, Peter Snijders, Janny Vlietstra (waarnemend), Roger de Groot en de huidige burgemeester Inge Nieuwenhuizen zijn te bewonderen in het gemeentehuis. Maar de bijeenkomst is extra speciaal, want alle burgemeesters die in De Wolden hebben gewerkt zijn aanwezig. Nou, bijna allemaal. Peter Snijders was niet ter plekke, maar werd speciaal ingebeld via de laptop.
Nieuwenhuizen deed voorafgaand aan de onthulling nog een speech in de raadszaal. De publieke tribune zat vol. Veel huidige en oud-raadsleden waren ter plekke om het feest bij te wonen. Na afloop vervolgde het gezelschap zich richting de gang. Daar werden de portretten één voor één onthuld.
Oud burgemeesters De Wolden
Voormalig burgemeesters, Sjoerd Kremer, Janny Vlietstra, Roger de Groot en Peter Snijders werden toegesproken in de raadszaal door de huidige burgemeester Inge Nieuwenhuizen © RTV Drenthe / Wouter Westerveld

Gemeentelijk herindeling

De Wolden is ontstaan na de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1998. Daarvoor bestond het gebied nog uit de vier (oude) gemeenten, namelijk Ruinen, Ruinerwold, de Wijk en Zuidwolde. Het ontstaan van De Wolden ging niet zonder slag of stoot. De provincie keurde het plan in eerste instantie niet goed.
De inwoners uit de voormalige gemeenten waren daar niet blij mee. Daarom bundelden ze hun krachten. Ze voerden acties richting de provinciale politiek en later de landelijke partijen. Ruinen, Ruinerwold, De Wijk en Zuidwolde wilden samen De Wolden worden.
Kamerleden Henk Kamp (VVD) en Maxime Verhagen (CDA) kwamen zelfs langs en kregen een rondleiding door de beoogde gemeente De Wolden. Zij steunden de inwoners en kwamen met een motie in de Tweede Kamer om tot een twaalfde gemeente te komen in de provincie. Namelijk De Wolden en met succes want de motie werd aangenomen.

Ambtsketens

Naast de fotogalerij is er ook nog een tentoonstelling met alle ambtsketens van de voormalige gemeenten Ruinen, Ruinerwold, de Wijk en Zuidwolde. Bij de ingang van het gemeentehuis zijn de kettingen te zien.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.