Ontsnappen uit de wereld van Shakespeare? Dat kan vanaf vandaag in Wittelte

De escaperoom
De escaperoom © Eigen foto
Toneelspelers van het Shakespearetheater in Diever proberen vanmiddag te ontsnappen uit de wereld van de Britse toneelschrijver. In Wittelte wordt de nieuwe Shakespeare-escaperoom officieel geopend.
Anderhalf jaar geleden zag de wereld een stuk minder rooskleurig uit voor de familie Pot, eigenaars van Escaperoom Drenthe. De familie lag in conflict met de gemeente Westerveld, waardoor ze begin 2022 de attractie drie tot vier maanden moesten sluiten. De familie zou geen vergunning hebben om nevenactiviteiten op hun bedrijf te mogen organiseren.

Geen reclame

Alle uitingen van reclame en de escaperoom-activiteiten moesten daarom worden stilgezet, totdat de familie vorig jaar rond Pasen een telefoontje kreeg van de gemeente waarin ze weer toestemming kregen om de deuren van de escaperoom open te gooien.
"Een vervelende periode voor mijn ouders", zegt Jolte Pot, zoon van eigenaren Harm en Emma. "Maar vanwege corona en een lange vakantie van mijn ouders was de periode wel geschikt om een aantal maanden dicht te zijn."

'Dag na Pasen open'

Het conflict met de gemeente is achter de rug en de familie Pot beschikt inmiddels over alle benodigde vergunningen. "Vorig jaar kregen we de dag na Pasen een telefoontje dat de brief met verplichte sluiting als niet verzonden kon worden beschouwd, de escaperoom is toen gelijk weer open gegaan", zegt Jolte Pot.
Verhaal gaat verder onder de foto
Escaperoom Drenthe
Escaperoom Drenthe © Eigen foto
En de escaperoom in Wittelte zat niet bij de pakken neer. Tot voor kort was er één kamer te vinden in een boerderijthema, maar daar is nu dus een tweede bijgekomen. "Wij zochten een thema dat aansloot bij de regio en met het oog op toeristen kwamen we daarom uit bij Shakespeare."

Props van theater

Shakespeare leeft in de regio van Wittelte, voornamelijk door het Shakespearetheater in Diever. De inspiratie en inrichting voor de kamer kon ook voor een groot deel bij het buurdorp gehaald worden. "Na de voorstellingen verkoopt het theater af en toe een deel van de voorwerpen die gebruikt zijn. Hier hebben wij voor een groot deel de nieuwe escaperoom mee ingericht", vertelt Pot.
Het bestuur en de acteurs van het theatergezelschap zijn niet de eerste die proberen te ontsnappen uit de nieuwe kamer. Als proef is de 'room' al even open en de reacties van de bezoekers zijn volgens Pot positief.

Antonius en Cleopatra

Vanmiddag is de officiële opening van de escaperoom, maar 's avonds vindt er nog een primeur plaats. De eerste try-out Antonius en Cleopatra wordt opgevoerd in het Shakespearetheater.
De samenwerking met de regio, zoals met de buren in Diever, is ook precies waar de familie Pot zich op wil richten. "Wij zijn op zoek naar thema's die aansluiten op de regio. We willen een verbinding zijn tussen een activiteit en wat er speelt in de buurt", aldus Pot.
Plannen voor een derde escaperoom zijn er op dit moment niet, maar inspiratie heeft Pot al wel. "Wij blijven op zoek naar thema's in de regio. Dit hoeft niet per se regionaal te zijn, maar kan ook provinciaal zijn, zoals de TT of de Koloniën van Weldadigheid."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.