Assenaar Daan de Groot (17) mag zich in Japan meten met grootste wiskundigen der aarde

Wiskundetalent Daan de Groot uit Assen vertegenwoordigt Nederland bij wiskunde-wedstrijd in Japan
Wiskundetalent Daan de Groot uit Assen vertegenwoordigt Nederland bij wiskunde-wedstrijd in Japan © RTV Drenthe
Het zijn bijzondere dagen voor het 17-jarige wiskundetalent Daan de Groot uit Assen. Hij wordt vandaag in Den Haag gehuldigd voor zijn wiskundeprestatie en vliegt een paar dagen later door naar Japan om deel te nemen aan de Olympiade, de meest prestigieuze wiskundewedstrijd ter wereld.
Voordat hij met zijn koffers naar het land van de rijzende zon reist, wacht hem eerst een feestelijke middag in de Residentiestad. Daar wordt hij door een afvaardiging van het Ministerie van Onderwijs gehuldigd voor het kampioenschap bij de Nederlandse Beta-Olympiades. Dat is een landelijke wedstrijd in exacte wiskundevakken voor havo- en vwo-leerlingen.

Trainingskamp

Daan kwam als enige noorderling door de selectie en liet daarmee 4400 leerlingen achter zich. Samen met vijf leeftijdsgenoten vertegenwoordigt hij het Nederlandse wiskundeteam in Japan. "Voordat we naar Japan vliegen, trainen we met het Nederlandse team eerst nog een paar dagen in Leiden, waar we dagelijks een oefenexamen van 4,5 uur maken om die vervolgens na te bespreken. De trainingen behelzen niet veel theorie, het is vooral veel oefenen, zodat je zo goed mogelijk voor de dag komt."
Met een optimale voorbereiding en een flinke dosis optimisme hoopt Daan op een plek aan de bovenkant van het klassement. "Dan krijg je een mooie medaille, dat zou ik al ontzettend mooi vinden. Ik weet niet zeker of het gaat lukken, maar ik ga mijn best doen."

Natuurtalent

Helemaal onverwachts zijn de wiskundeprestaties van Daan niet. In 2021 liet hij iedereen al versteld staan door als 15-jarige in de vierde klas van de middelbare school te slagen voor zijn wiskunde-examen met een 9,5, waarmee hij al tot de twintig beste wiskunde-leerlingen van Nederland behoorde. Nu hij zijn vwo-diploma binnen heeft, wacht de volgende stap.
"Ik ga na de zomer Informatica studeren aan de Universiteit in Nijmegen. Ik weet nog niet precies wat ik wil worden, maar ik weet wel dat ik informatica en wiskunde heel leuk vind. Dus ik heb maar besloten om dat eerst te gaan studeren, en wat ik er dan mee ga worden dat zie ik later wel."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.