Bijna 200.000 bezoekers in Assen op het TT Festival, past dat wel en hoe tel je dat?

Drukte op het TT Festival
Drukte op het TT Festival © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
De rust is inmiddels al drie dagen teruggekeerd in de binnenstad van Assen. In totaal kwamen bijna 200.000 bezoekers naar de binnenstad voor de verschillende TT Nachten tijdens het TT Festival.
Maar, bijna 200.000 bezoekers in het centrum van Assen, past dat wel? En hoe tel je dat dan? Vragen die na dit weekend binnenkwamen op de Zoek Het Uit!-redactie.
Het is een logische vraag. Assen is een stad met zo'n 70.000 inwoners en op de drukste avond van het TT Festival waren er zo'n 85.000 bezoekers. Nu hoef je die 85.000 bezoekers niet allemaal te huisvesten, maar een plekje vinden op het festivalterrein is ook geen sinecure.
Het gele gebied is het festivalterrein
Het gele gebied is het festivalterrein © Gemeente Assen
Tijdens de eerste TT Nacht, de Nacht van de Assenaren, waren er zo'n 20.000 mensen op de been. Op beide opvolgende TT Nachten waren er elk 85.000 mensen op de been. Bij elkaar opgeteld zo'n 190.000 mensen dus.
Het festivalterrein strekt zich uit van de Rolderstraat in het noorden tot de Brink in het zuiden, de Weierstraat in het westen en de Javastraat in het oosten. Een oppervlakte van zo'n 150.000 m2. Om aan de hand van dat aantal vierkante meters te kunnen roepen hoeveel mensen er dan kunnen staan is niet te doen, vooral omdat er gebouwen in het gebied staan.
Drukte bij daglicht
Drukte bij daglicht © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Voor een natte-vinger-capaciteitsanalyse zijn er wel indicaties die je erop los kunt laten. In dat geval kan je het aantal vierkante meters keer 2,5 doen, wat neerkomt op 375.000. In theorie, als er geen gebouwen zouden staan, kan de binnenstad van Assen in drie TT Nachten een miljoen mensen bergen.

Tellen met camera's

Het TT Festival heeft een capaciteitsanalyse gemaakt van het aantal bezoekers waar uitgerold is dat er in de binnenstad van Assen netto 100.000 mensen terecht kunnen tijdens een TT Nacht, als je alle gebouwen wél meerekent. Het tellen van het daadwerkelijke aantal bezoekers doet het TT Festival in eerste instantie zelf.
"We hebben een crowdmanagementsysteem", legt TT Festival-directeur Jan Gerbrand Krol uit. "Dat is een camerasysteem wat uitleest hoeveel mensen er op een vierkante meter staan. Vroeger lazen we het aantal bluetoothverbindingen uit, maar de techniek is de afgelopen tien jaar verbeterd." Het camerasysteem waar het festival gebruik van maakt bestaat uit meer dan 25 camera's.
Dankzij het systeem wist Krol dat het vrijdag al vroeg volliep en zaterdag ging het veel gematigder. "We merkten dat dankzij de TT Nightride dat families al snel in de binnenstad waren. Zaterdag ging dat veel geleidelijker en kwam het later op gang."
Achter het camerasysteem zitten volgens de directeur twee deskundigen die in de gaten houden hoe de mensenmassa doorstroomt. Als het festival uiteindelijk geteld heeft gaan ze met de politie en gemeente in overleg. Die controleren op hun eigen manier hoeveel mensen er in de binnenstad lopen. "Die getallen komen redelijk overeen. De politie heeft heel veel mensen op de grond die makkelijk een inschatting kunnen maken van het aantal bezoekers."
Volgens bezoekers was het zaterdag druk in de binnenstad, toch kunnen er volgens het TT Festival nog 15.000 mensen bij. "Je ziet dat sommige gebieden snel vol zijn, maar dat er op andere plekken nog voldoende plek is. Dat is wel iets waar we naar gaan kijken hoe we dat kunnen gaan verbeteren."
De gemeente Assen telt zelf niet hoeveel bezoekers er naar de binnenstad komen, maar gaat uit van het systeem van het TT Festival. "We overleggen wel met de organisatie, de politie en de brandweer. Aan de hand van wat zij melden stemmen wij in met het aantal", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Zoek Het Uit

Dit was toch echt voorlopig de laatste Zoek Het Uit! over de TT. Heb je ook een vraag waar je nou eindelijk wel eens antwoord op wil? Het kan van alles zijn, stuur dan gerust een e-mail naar zoekhetuit@rtvdrenthe.nl of vul het formulier hieronder in.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl