Huisdier slaat alarm om brand: 'Bewoner schrok wakker en belde haar begeleider'

Brand Meppel
Door de brand zijn meerdere appartementen onbewoonbaar © Persbureau Meter
"Een van de bewoners schrok wakker van haar konijn, dat geluid maakte", zegt Cyril van Zuidam, directeur cluster wonen bij zorginstelling Cosis. Mede door het konijn is vannacht een brand opgemerkt in appartementen van de zorginstelling in Meppel.
Bij een locatie van Cosis in Meppel woedde vannacht een "forse brand". Daarbij zijn drie appartementen volledig uitgebrand. Voor de drie bewoners is een andere woonplek gevonden. "Twee bewoners hebben van ons een noodplek gekregen. De ander is naar familie gegaan," zegt Van Zuidam.
De bewoner die wakker werd van haar konijn, reageerde meteen alert en "belde in paniek haar begeleider", zegt Van Zuidam. Die werd op dat moment ook gealarmeerd door de brandmeldinstallatie.
Een bewoner heeft nog wat adrenaline en een ander vertelt steeds wat er is gebeurd
Cyril van Zuidam, directeur cluster wonen bij zorginstelling Cosis
De brand woedde in een complex waar jongvolwassenen met een verstandelijke beperking en psychiatrische problemen wonen. In een aangrenzend gebouw wonen ouderen die extra zorg nodig hebben. Zoals het nu lijkt is daar weinig schade aangericht.

Rustig

Met de bewoners gaat het goed. "De een heeft nog wat adrenaline," zegt Van Zuidam, "en een bewoner vertelt steeds het verhaal wat er vannacht is gebeurd."
Cosis bekijkt momenteel per dagdeel wat nodig is. "We zorgen eerst dat de nazorg geregeld is en dat er opvang is. Mensen moeten een bed hebben en er zijn kleren nodig. Het zijn hele praktische zaken die we regelen." Dat bekijkt Cosis nu "per paar uur" en gebeurt samen met de bewoners en de familieleden.
Brand in zorginstelling ontdekt met hulp van konijn

Rook ingeademd, konijn maakt het goed

Er raakte niemand gewond bij de brand. "Er is heel alert gereageerd door een medewerker, waardoor de drie bewoners snel in veiligheid zijn gebracht." Wel heeft er iemand rook ingeademd, die is ter plekke behandeld. Uit voorzorg kwam naast ambulancepersoneel ook het mobiel medisch team voor hulpverlening naar de brand toe.
Ook het konijn maakt het goed. Die is wel nat geworden door de bluswerkzaamheden, maar is naderhand afgedroogd.
Hoe de brand is ontstaan is nog niet bekend. Daar wordt onderzoek naar gedaan.
Brand zorginstelling Cosis Meppel
Drie appartementen zijn volledig uitgebrand © RTV Drenthe / Marjorie Noë

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.