Nieuwe invulling Zwikkerterrein Meppel: bedrijfsverzamelgebouwen en opslag Scania

Zwikkerterrein
De jachthaven van Meppel ligt tegen het Zwikkerterrein aan © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Een boulevard, terrassen aan het water of een haven voor passanten om aan te liggen. En 'recreatieve functies' in het groen en langs het water of recreatiewoningen. De gemeente Meppel zag het wel zitten voor het Zwikkerterrein. Het gaat er niet van komen. In plaats daarvan komen er twee bedrijfsverzamelgebouwen en gaat het gebruikt worden als opslag voor Scania.
Het Zwikkerterrein is grotendeels een braakliggend terrein aan het water, op de rand van een industrieterrein en tegelijk ook aan de rand van het centrum. Het kijkt uit op twee molens en ligt tegenover de jachthaven van Meppel. Op het terrein, vernoemd naar de voormalige eigenaar Zwikker, staat nog een betoncentrale.
Een tijd terug is het in handen gekomen van BNS Bedrijfsmakelaars. Scania heeft nu ongeveer de helft van het terrein gehuurd. De andere helft is in handen gekomen van De Marne Vastgoed.

Bedrijfsverzamelgebouwen

"We gaan twee bedrijfsverzamelgebouwen neerzetten. Daar komen in totaal veertig units in", zegt Petra Posthuma de Boer namens De Marne Vastgoed. De twee gebouwen worden zes meter hoog. Het gaat niet om kantoren, maar de gebouwen zijn vooral bedoeld voor stalling, van bijvoorbeeld een camper. Volgens het bedrijf zijn ze ook te gebruiken als opslagruimte of kleine productieruimte.
Bedrijfsverzamelgebouw Zwikkerterrein
Impressie van de twee bedrijfsverzamelgebouwen die komen op het terrein © De Marne Vastgoed
Ergens anders in Meppel heeft het bedrijf al zo'n soort gebouw gerealiseerd. "Daar hebben we een wachtlijst van ongeveer honderd mensen."

Opslagruimte voor Scania

Scania laat het gedeelte van het terrein waar zij komt asfalteren en gaat het gebruiken voor de opslag van materialen voor de assemblage. Het is geen uitbreiding voor de vrachtwagenfabrikant. Ergens anders in de stad had Scania deze spullen opgeslagen, maar van dat terrein is de huur opgezegd. Daarom wijkt Scania nu uit naar het Zwikkerterrein.
Voor Scania is het een gunstige locatie, zegt Erik de Gilde, directeur van Scania Meppel. Behalve dat het in hetzelfde industrieterrein ligt waar de fabriek staat, ligt het ook dicht bij andere locaties van Scania. Zo grenst het aan een gebouw dat Scania vorig jaar in gebruik heeft genomen voor de opslag, en dat grenst weer aan een andere locatie die ook gebruikt wordt voor opslag. "Voor ons is het dus ideaal." Mogelijk gaat Scania het Zwikkerterrein later ook gebruik om trailers te parkeren. In de fabriek in Meppel lakt Scania onderdelen van vrachtwagens.

Geen zware industrie

De gemeente verscherpte eerder de regels voor het gebied. Er mocht geen zware industrie meer komen. Dat vindt de gemeente onwenselijk, zo dicht bij het centrum van de stad. Behalve deze regels heeft de gemeente er verder weinig invloed op. Ze heeft het terrein niet gekocht. Een gemiste kans, liet de vorige eigenaar van de grond, Henk Zwikker, eerder al weten.
De bouw van de bedrijfsverzamelgebouwen moet ongeveer over een half jaar beginnen. Rond juli 2024 hoopt het vastgoedbedrijf dat de bouw klaar is. Scania denkt na de zomer het terrein in gebruik te kunnen nemen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.