School, woningen en nieuw zwembad zijn opties voor ijsbaanlocatie Hoogeveen

korfbalvereniging Thrianta Hoogeveen
Korfbalvereniging Thrianta verhuist mogelijk naar de andere kant van de weg © RTV Drenthe/Roy Schutte
Wat gebeurt er met het noordelijke deel van het Bentinckspark in Hoogeveen? Nadat de plannen voor een kunstijsbaan in de prullenbak belandden, is er ruimte voor nieuwe ideeën. Een school, flexwoningen en een nieuw zwembad behoren tot de opties.
Het Bentinckspark-Noord bestaat uit twee delen. Een daarvan is de voormalige atletiekbaan ten zuiden van De Vos van Steenwijklaan, dat grenst aan de hockeyvelden. Vanwege een gasleiding in de grond is dit terrein niet geschikt voor bebouwing. De enige logische optie voor het terrein is om het te gebruiken als sportvoorziening, stellen onderzoekers van Antea Group, die voor de gemeente Hoogeveen onderzoek deden.
Een nieuw veld voor de soft- en honkbalvereniging voor de Caps Hoogeveen zou precies passen, maar de omheining zou pal tegen de weg aankomen te staan. "Niet wenselijk", vindt de gemeente. Wat wel haalbaar lijkt, is de verhuizing van korfbalclub Thrianta. Hoogeveen wil de club sowieso al een nieuw onderkomen geven, en op de voormalige atletiekbaan lijkt een kunstgrasveld mogelijk. Er moet nog wel onderzocht worden of er lichtinstallaties gebouwd kunnen worden in de buurt van de gasleidingen.

Tijdelijke woningen?

De verplaatsing van Thrianta zou ruimte vrijmaken op het andere deel van het Bentinckspark-Noord, ten noorden van De Vos van Steenwijklaan. Naast de korfbalvelden liggen daar een parkeerplaats, de natuurijsbaan, het onderkomen van biljartvereniging HBC en het terrein van het voormalige Maxx Sports, het sportcomplex dat tegen de grond ging voor de kunstijsbaan die nooit kwam.
Aangezien Hoogeveen net als andere gemeenten graag nieuwe woningen wil bouwen, is de mogelijkheid tot woningbouw onderzocht door Antea Group. Permanente woningen zijn op korte termijn niet haalbaar, omdat het in een gebied ligt waar je last kan hebben van geluidsoverlast van vliegveld Hoogeveen. Mogelijk is hier nog wat speelruimte, maar dat moet onderzocht worden en dat kost tijd.
Een realistischer plan lijkt om (eerst) tijdelijke woningen te plaatsen, waarvoor andere regels gelden. Deze woningen, die maximaal tien jaar mogen staan, zijn geschikt voor bijvoorbeeld arbeidsmigranten.

School

Een van de partijen die aast op een plekje op het Bentinckspark is de RENN4, de stichting voor speciaal onderwijs. Omdat er mogelijk vervuiling in de bodem zit, moet bekeken worden of de school er kan komen. Ook geluid van industrieterrein De Wieken en het vliegverkeer zijn potentiële dwarsliggers. Wat als voordeel gezien wordt, is dat de school op een goed bereikbare plek komt te liggen, namelijk in een groene omgeving vlakbij de sportvelden. De huidige schoollocaties aan de Wielewaal en de Van Goghlaan kunnen een nieuwe functie krijgen.
Nadeel is dat er geen andere scholen in de buurt zijn waarmee samengewerkt kan worden, wat een wens is van RENN4. Ook een beschikbare sportzaal ontbreekt, want hoewel de grote sporthal, het Activum, vlakbij ligt, is deze doordeweeks volledig bezet door het voortgezet onderwijs. "Desalniettemin zou de basisschool goed op deze locatie passen", stellen de onderzoekers.
De plannen voor deze ijsbaan met zwembad in Hoogeveen gingen uiteindelijk van de baan
De plannen voor deze ijsbaan met zwembad in Hoogeveen belandden in de prullenbak © Alynia architecten

Zwembad?

Met de ontwikkeling van het Bentinckspark-Noord, wordt er ook gekeken naar de komst van een nieuw zwembad in Hoogeveen. In 2011 werd er al onderzoek naar gedaan, en ook in de plannen voor de komst van de kunstijsbaan werd er ingezet op bouw in combinatie met een nieuw zwembad. Zonder resultaat. Het bestaande zwembad De Dolfijn is ondertussen verder verouderd en toe aan nieuwbouw of renovatie. Een concreet plan voor een nieuw zwembad is er niet, maar is wel meegenomen in het onderzoek.
"Door de centrale ligging en de nabijheid van andere sport- en recreatievoorzieningen is de locatie zeker geschikt als potentiële locatie voor een nieuw zwembad", schrijft de Antea Group. Voordeel is dat bij een zwembad geen rekening hoeft te worden gehouden met geluidsoverlast van buitenaf. "Er zijn in het verleden al verschillende locaties beschouwd voor het zwembad. Al deze locaties liggen op of rond het Bentinckspark. Het is dan ook logisch om hier ruimte te reserveren voor een nieuw te bouwen zwembad. Ook kan het zwembad bijvoorbeeld op de huidige locatie herontwikkeld worden of in de huidige vorm blijven bestaan."

Einde natuurijsbaan?

De onderzoekers stellen dat er niet gekozen hoeft te worden voor een optie. Zo is een combinatie van een school, tijdelijke woningen en een zwembad mogelijk. Daarvoor is verder onderzoek nodig. Ook moet er onderzocht worden wat er met de natuurijsbaan gedaan moet worden. Blijft die op de huidige locatie, wordt die verplaatst of verdwijnt die helemaal? "Gezien de geringe kans op natuurijs, moet worden onderzocht of de natuurijsbaan in de huidige vorm terug moet komen", luidt het advies. De biljarters lijken wel op hun plekje te kunnen blijven.
Hoogeveen wil 50.000 euro uittrekken voor de vervolgonderzoeken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.