Wandelaars Drenthepad moeten omlopen vanwege bedrijvige bevers

Een bever leeft in waterrijke gebieden, ook langs het spoor.
Drenthepad omgeleid vanwege bevers op de route © Pixabay/Ralf82
Wandelaars van het Drenthepad moeten noodgedwongen omlopen omdat bevers een deel van de etappe tussen Elp en Hooghalen onveilig maken. Bevers graven onder een geasfalteerde weg om daar te kunnen wonen, waardoor instortingsgevaar ontstaat.
"Vervelend voor recreanten, maar de natuur staat op één", zegt Hans Alting van Staatsbosbeheer. De afgelopen jaren heeft Staatsbosbeheer het gebied natter gemaakt en dat deed een beverkoppel besluiten te verhuizen van het Amerdiepje naar het gebied Holmers-Halkenbroek. Vorig jaar werd een deel van de weg al afgezet vanwege de beverburcht in aanbouw. Gemotoriseerd verkeer mocht er niet meer langs.
Sinds kort is het pad ook verboden terrein voor fietsers en wandelaars. Etappe 17 van het Drenthepad leidt langs de uitkijktoren Holmers-Halkenbroek, er is nu een lus aan de route toegevoegd zodat wandelaars het Drenthepad alsnog volledig kunnen afleggen. Fietsers van het knooppuntennetwerk (route tussen punt 3 en 58) worden via Amen omgeleid.

Puzzelen

Staatsbosbeheer is op zoek naar mogelijkheden om recreatie en natuur naast elkaar te laten bestaan, door bijvoorbeeld een houten brug te plaatsen. Daardoor kan het hoger staande water beter door het gebied stromen en kunnen recreanten ook weer het bos in. "Maar die moet je wel verankeren in de grond en zolang de bevers daar nog bezig zijn kunnen wij er geen brug bouwen. En je wilt de bevers ook de ruimte geven, het is dus nog een hele puzzel", zegt Alting. "Op de korte termijn is de omleiding de enige oplossing."
In februari 2022 werd de route al voor gemotoriseerd verkeer afgesloten:
Een beverpaartje heeft tunnels onder een fietspad bij Elp gegraven

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.