Wolf veroorzaakt stress bij schapen en boer in lammertijd

Nu de wolf zich lijkt te vestigen in Drenthe en de lammertijd bij veel schapenhouders aanbreekt, zorgt dat voor veel bezorgdheid. Boeren zijn bang dat een deel van de lammeren dood ter wereld komt, vanwege de stress die schapen ervaren als een wolf de kudde bezoekt.

Zo ook schapenhouder Rolf Smit uit Ekehaar. Zijn kudde schapen werd afgelopen weekend aangevallen. Gevolgen: vier dode (drachtige) schapen, kreupele schapen en een schaap wiens staart noodgedwongen geamputeerd moest worden. Het DNA dat zaterdag werd afgenomen moet binnenkort uitwijzen of het inderdaad een wolf was.

"Ik ben huiverig dat de lammeren in de drachtige schapen er dood uitkomen omdat de schapen gaan werpen door de stress", zegt Smit. "Als blijkt dat het een wolf was, krijg ik een schadevergoeding."

Maar niet alle geleden schade wordt vergoed. Het is een zorg die alle gedupeerde schapenhouders delen. Smit:"Ik verwacht dat lammeren dood worden geboren door de stressvolle situatie van afgelopen weekend. Daarvoor krijg ik geen vergoeding. Het levert mij enorm veel stress op, vooral de gedachte dat ik over twee of drie weken dode lammetjes kan verwachten."

Meer over dit onderwerp:
wolf schaap lammetjes
Deel dit artikel: