ADF Samski en Alessio: deze 16-jarige haalt ze naar Meppel voor Riverside Festival

Mats Podt
Mats Podt (16 jaar) organiseert een eigen festival in Meppel © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Hij is 16 jaar, heeft net zijn vmbo-diploma binnen en heeft grootse plannen voor de toekomst. "Pinkpop organiseren lijkt mij heel vet." Maar voor het zover is, komt Mats Podt uit Meppel eerst met een eigen evenement: Riverside Meppel.
"Voor de jeugd is hier niet zo heel veel te doen. En met de sluiting van uitgaanscentrum Klok in Ruinerwold is de laatste plek om uit te gaan voor de jeugd in de regio ook dicht", zegt Podt. "Kijk, we hebben hier natuurlijk de Donderdag Meppeldagen en het Grachtenfestival. Maar de muziek is niet helemaal op onze doelgroep gericht."
Na de zomer gaat de 16-jarige Meppeler de opleiding leisure management volgen. Want festivals organiseren is helemaal zijn ding. "Pinkpop is wel iets wat ik wil doen ja." Voor vrienden houdt hij al regelmatig feesten. Tijdens een zo'n feestje stapt een vader van een vriend naar hem toe. 'Waarom organiseer je geen feest voor héél Meppel?' Die vraag hoefde maar één keer gesteld te worden.
Hij heeft meer dan 20 miljoen streams. Dat is een grote artiest
Mats Podt kijkt uit naar het optreden van ADF Samski

Niet eenmalig

15 juli is het zover. "We verwachten zeker 800 bezoekers", zegt hij. Die zijn verdeeld over twee sessies. In de middag is er een junioreditie voor de jeugd tot 16 jaar. In de avond gaat het los voor de jeugd vanaf 16 jaar. "Jonger kom je dan ook niet het terrein op", zegt Miranda Hendriks namens ZoDus Livecollectief. Deze organisatie, die ervaring heeft met concerten, festivals en evenementen in Meppel, helpt Mats samen met Kuupes Events en Noordkust Creatieve Communicatie bij het opzetten van het festival.
"Het is de bedoeling dat we dit festival jaarlijks laten terugkeren", zegt Podt. Zowel lokale als regionale artiesten treden op, maar ook landelijk bekende artiesten, zegt hij. Hij wijst daarbij onder meer naar ADF Samski. "Hij heeft meer dan 20 miljoen streams. Dat is een grote artiest." En hij kijkt uit naar Altijd Larstig & Rob Gasd'rop. "Die weten wel hoe ze een feestje moeten bouwen." Het gaat vooral om artiesten uit de urban tech en hip-hop.
Op de line-up staan verder de opkomende Meppeler hip-hopartiest Jos De Goat, Meppeler rapper Rolex Rooks, Corba & Grooveload uit Zwolle en Duivesteijn. Voor de jongere jeugd spelen 's middags DJ Tjebbe uit Meppel, Joyliana, Alessio en Rickieroos.
Bleekerseiland vormt het decor van het festival. "We gaan er een strandsfeertje van maken." Daarmee loopt hij al een beetje vooruit op de plannen voor dit gebied in het centrum van de stad. Over twee jaar moet dit grijze terrein namelijk een nieuw park aan het water zijn, met ruimte voor kleinschalige evenementen.

'Loopt soepeltjes'

De eerste ervaring van Mats Podt met het organiseren van een festival is dat alles 'eigenlijk wel redelijk soepel' gaat. "Je stuurt berichten naar het management van de artiesten en daar komt dan vaak reactie op", zegt hij enigszins droog. "Je maakt offertes en als je genoeg geld hebt, willen ze wel komen."
Miranda Hendriks vult aan: "Het grote voordeel van de meeste artiesten is dat ze of hier uit de regio vandaan komen en dus graag hier willen spelen. Aan de andere kant heb je de landelijk bekendere artiesten, die juist in deze hoek van het land nog niet veel hebben gespeeld."
Wat Podt zelf gaat doen op 15 juli? "Ik ga coördineren. Ik ga denk ik helpen met de ticketverkoop. Ik zal de artiesten ontvangen en ik ga natuurlijk heel trots zijn."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.