Kabinet schort overleg met boerenlobby tijdelijk op

Mark Rutte naast Jeroen van Maanen (FDF) en andere overlegpartners (Rechten: ANP/Koen van Weel)
Mark Rutte naast Jeroen van Maanen (FDF) en andere overlegpartners
De gesprekken tussen het kabinet en het Landbouw Collectief, een organisatie waarin verschillende boerenlobbyorganisaties zijn verenigd, zijn tijdelijk opgeschort. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten.
Aanleiding is een bericht van Farmers Defence Force (FDF), een van de organisaties binnen het collectief. Daarin haalt de groep uit naar "vleesbazen, zuivelbobo's, bankiers en zelfs gevestigde orde belangenbehartiging" die buiten het collectief met Schouten spreken om "als een Judas de sector te verraden".

Overleg

Afgevaardigden van het Landbouw Collectief, onder wie melkveehouder Jeroen van Maanen van FDF, zouden woensdag met premier Mark Rutte en Carola Schouten over de stikstofproblematiek praten. Maar dat overleg liep na drie kwartier al af vanwege het bericht, dat Schouten niet lang voor het geplande gesprek zelf zag.
Daarin staat ook dat "een ieder die de sector nu verraadt, dat zal weten". Schouten en Rutte namen naar eigen zeggen aanstoot aan zowel de toon als de inhoud. "Ik heb gezegd dat ze de mogelijkheid hebben om die woorden terug te nemen, publiek, en dat het Landbouw Collectief ook afstand gaat doen daarvan", aldus Schouten. Volgens Rutte is het heel belangrijk dat "de levensmiddelenindustrie, de wetenschap" weten dat ze "veilig en op een goede manier met ons in gesprek kunnen. Ik vind de teksten heel ver gaan."

'Niet de toon van het Collectief'

Voorzitter Aalt Dijkhuizen zegt dat het Landbouw Collectief afstand heeft genomen. "Dat is niet de toon van het Collectief." De organisatie vergadert woensdagavond met de aangesloten groepen. "Wij gaan in gesprek met dat lid om te zien hoe we dit kunnen corrigeren." Dijkhuizen zegt dat het gesprek met het kabinet is opgeschort tot "later deze week".
Mark van den Oever, de voorman van Farmers Defence Force plaatste het bericht namens het bestuur op de Facebook-pagina van de actiegroep. Hij lag eerder onder vuur omdat hij het lot van Nederlandse boeren vergeleek met de Holocaust.

FDF weigert excuses

Farmers Defence Force is niet van plan om de toon aan te passen of excuses te maken. "Waarom zouden we", liet FDF-woordvoerster Sieta van Keimpema weten, terwijl ze op weg was naar Nijkerk, waar woensdagavond een overleg is met het Landbouw Collectief.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.