Landbouwminister bezoekt Veenkoloniën: 'Innovatie is een van de oplossingen bij grote opgaven'

De zogeheten proefboerderij in Valthermond houdt vandaag en morgen een open dag voor boeren, buren en buitenlui. Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kreeg gisteren al een rondleiding en benadrukte tijdens zijn bezoek het belang van innovatie.
Stichting Innovatie Veenkoloniën wist landbouwminister Piet Adema te strikken om de aftrap te geven voor de zogenoemde innovatiedagen. Hij kreeg een tour van drie kwartier langs de proefvelden met een boerenkar, getrokken door een trekker. Die stopte een aantal keren, waarbij Gerard Hoekzema, bedrijfsleider van de proeflocatie, uitleg gaf.
Brede samenwerking
"Hier beregenen we niet, op dat perceel beregenen we met sensoren en op een derde stuk grond beregenen we traditioneel", zegt Hoekzema. De minister vraagt of het beregenen met sensoren breed toepasbaar is. "We hebben het vorig jaar ook gedaan en toen was er meer opbrengt. Maar één jaar is geen jaar", voegt hij daaraan toe.
Sinds een paar jaar werken meerdere partijen in de agrarische sector samen om innovatie in de Veenkoloniën te stimuleren. Het gaat om grote partijen als Avebe, Cosun en Agrifirm. Maar ook om agrarische collectieven, adviserende en onderzoekspartijen, zoals de Wageningen Universiteit en het onderwijs in de vorm van MBO Terra.
Verkleinen hoeveelheid bestrijdingsmiddelen
Tanja Beuling is programmamanager van de Stichting Innovatie Veenkoloniën en zegt dat er heel veel gaande is. "Avebe en andere partijen zijn bezig met veredeling. Je hebt dan ook minder gewasbeschermingsmiddelen nodig. De Veenkoloniën zijn ook heel geschikt voor precisielandbouw."
Een voorbeeld van zo'n innovatie is de Ecorobotix. Dat is een apparaat dat alleen het onkruid bespuit met landbouwgif en niet de gewassen. Daarmee kan tot 90 procent aan bestrijdingsmiddelen worden bespaard.
Scepsis Den Haag over innovatie
Minister Adema vindt innovatie belangrijk, zo vertelde hij de tachtig aanwezigen uit de Drentse landbouwsector. "In Den Haag wordt daar inmiddels wel wat anders over gedacht. Dat heeft te maken met de rundveehouderij, waarin een aantal systemen is afgekeurd. Vervolgens wordt in Den Haag gezegd: daar moeten we maar niet meer in investeren. Het is goed om te zien hoe jullie hier met innovatie bezig zijn. We zullen daar meer aandacht aan moeten geven. Innovatie is een van de oplossingen in de grote opgaven waar we voor staan."

Het viel Adema op hoe anders de Veenkoloniën zijn, bijvoorbeeld in vergelijking met Lelystad. "Er zijn heel veel algemene maatregelen, maar ik merk dat maatwerk nodig is."
Dat is ook precies een van de zaken in het tienpuntenplan dat Innovatie Veenkoloniën aan de minister overhandigde: 'Kom samen met ons tot een gebiedspassend beleid'. Een ander punt is de kalenderlandbouw. Dat is de regel dat boeren voor 1 oktober een wintergewas in moeten zaaien, ook al zijn de consumptieaardappelen die daarvoor moeten wijken nog niet volgroeid.
Boer de baas
Daarover zegt Adema: "Ik ga hierover heronderhandelen. Daar zitten elementen in die voor boeren slecht uitpakken. Hier hebben we dan te maken met zetmeelaardappelen, maar je zult maar consumptieaardappelen telen... De boer moet weer baas worden op zijn eigen erf."
Vanzelfsprekend werd er ook gesproken over het geklapte landbouwakkoord. Adema noemt dat het Niet-Landbouwakkoord. "De komende maanden staan in het teken van het schrijven van een alternatief voor het landbouwakkoord. In weerzin van een aantal partijen in de Tweede Kamer blijf ik in contact met de agrarische sector. We zullen met elkaar doorpraten over wat we in dat beleid willen hebben. Dat zal een snel proces zijn", aldus Adema.
Nog een perspectief
De minister neemt voor de besprekingen het landbouwakkoord dat er ligt als basis. "Dat gaan we verder verrijken en aanvullen, want er is veel goeds geschreven. Ik krijg veel signalen van de ketenpartijen dat ik het niet overboord moet gooien en hiermee door moet gaan. Zodat er eind september een goed plan ligt met perspectief", vervolgde hij.
Over dat perspectief kwamen de boeren met kritische kanttekeningen. Want waar blijft dat nu? De aanwezigen gaven hem mee dat er te veel wordt gekeken naar perspectief in 2040 en niet naar de korte termijn. "We kunnen niet alles beïnvloeden. Ik hoop van harte dat de Europese Commissie ruimte geeft voor veredelingstechnieken naar meer weerbare teelten toe. En we gaan de eerste stappen zetten in de kalenderlandbouw dit jaar. We willen de omslag echt gaan maken. Daar kunnen jullie mij aan houden", antwoordde Adema.
Hoop op actie
Heel concreet werd het gisteren allemaal niet. Wat verwacht Beuling dat er gebeurt met het tienpuntenplan dat Innovatie Veenkoloniën aan de minister heeft overhandigd? "Dat hij dat eens rustig doorleest en het meenmeent naar zijn ambtenaren en zegt: 'Jongens, hier gaan we mee aan de slag'. Hier gaan we punten uit pakken, want dat gebied is heel belangrijk voor de landbouw. Denk aan Avebe en suikerfabriek Cosun. Daar moet ik echt mee aan de slag."
Landbouwminister bezoekt Veenkoloniën: 'Innovatie is een van de oplossingen bij grote opgaven'