Nieuw-Weerdinge zet puntjes op de i voor dubbelfeest

Dorpsfeest Nieuw-Weerdinge/Zuidenveld
Johan Scheltens en Nathalie Huizing: twee organisaties: een groot feest © RTV Drenthe / Rien Kort
Het is niet een, maar twee keer feest in Nieuw-Weerdinge. De komende dagen staan in het teken van het 150-jarig bestaan van het dorp en de plattelandsevenement Zuidenveld. Het dorp zet de puntjes op de i voordat het dak er volledig af kan.
Flamingo's, parasols en strandtentjes. Het Weerdingerkanaal is even niet meer wat het geweest is. Het eilandgevoel, maar dan in Nieuw-Weerdinge. Het kan allemaal. De omwonenden zijn met hun straatversiering gegaan voor het thema Ibiza, legt Hendrik Prins uit.
Met die aankleding hopen de buurtbewoners een serieuze worp te doen naar de mooiste versiering van het dorp. Want de concurrentie is groot. In een straat staat een complete rij enorme tegeltjes vol grappige wijsheden, elders is een compleet vliegveld inclusief landingsbaan aangelegd.
Maar om het winnen is het ze allesbehalve te doen, aldus Prins, die met zijn vorkheftruck twee buurtgenoten bijstaat. Samen brengen ze de versieringen en verlichting aan in de bomen langs de straat. Zo'n feest brengt de buurt vooral meer samen dan ooit, legt hij uit. "We beleven al maanden veel plezier aan de voorbereiding." Zelfs de regenbui van afgelopen zaterdag kon het enthousiasme niet temperen.

Zes- tot tienduizend bezoekers

Terwijl in het dorp de laatste hand wordt gelegd aan decoraties en andere tierelantijntjes, gaan ook op het terrein van voetbalclub Titan de schouders er stevig onder. De kermis staat al grotendeels overeind, bij de kantine kom een stapel stellages die het hart gaan vormen van alle festiviteiten. Nathalie Huizing, een van de organisatoren rent van hot naar her om zaken te regelen. Haar telefoon rinkelt onophoudelijk. Twee jaar voorbereiding, maar nu moet elk puzzelstukje op de juiste plaats landen.
Dorpsfeest Nieuw-Weerdinge
Hendrik Prins (links) en twee buurtgenoten zijn druk in de weer met de straatversiering © RTV Drenthe / Rien Kort
"Het is allemaal heel leuk om te te doen, maar het is nogal een organisatie", lacht ze. "We hebben maandenlang lopen te brainstormen. Hoe groter het enthousiasme, des te groter het feest werd." Vanaf de aftrap op donderdag tot en met komend weekend, verwacht ze zes- tot tienduizend bezoekers. "Het komt mede door de combinatie van dorpsfeest en Zuidenveld. Beide evenementen trekken elk voor een deel hun eigen publiek."

Geen doen

Het Zuidenveld wordt al sinds 1920 gehouden in de acht voormalige gemeenten die ooit samen het gelijknamige oude dingspil Zuidenveld vormden. De combinatie van beide feesten komt voort uit een samenloop van omstandigheden, legt Huizing uit. Het dorp bestond eigenlijk in 2022 150 jaar. Corona was toen nog de boosdoener. En Zuidenveld zou eigenlijk in Coevorden plaatsvinden, maar het kwam tot een ruil met Nieuw-Weerdinge.
Het werd dus een jaartje naar voren getrokken. Want dat past nou net even beter, vertelt ze. "Nieuw-Weerdinge is geen groot dorp. Het is geen doen om twee van zulke feesten in korte tijd achter elkaar te vieren. Dus daarom trekken we samen op."

Horse boarding

Schuin tegenover de sportvelden van Titan bevindt zich een uitgestrekt weidegebied, waar pal in het midden een tent verrijst. Het zijn de 'buren', het Zuidenveldfeest, die ook druk bezig zijn met de voorbereidingen voor het plattelandsfeest. Het is de derde keer dat Nieuw-Weerdinge het gastheerschap op zich neemt. "In voorgaande jaren ging dat ook fantastisch", zegt voorzitter Johan Scheltens.
"Met deze combinatie zijn we niet alleen blij, we hebben er zin in. Het maakt deze editie uniek." Het landbouwfestijn kent een traditionele opzet, maar dit jaar komt daar iets nieuws bij. Redelijk spectaculair, vindt Scheltens.
"Tijdens deze editie hebben voor het eerst horse boarding. Via een riempje aan een zadel wordt een soort skateboard voortgetrokken. En dat gebeurt met een redelijke vaart." Kortom, dat belooft wat deze zaterdag.
Zuidenveld en dorpsfeest Nieuw-Weerdinge trekken samen op

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.