Natuurbeschermingswacht tweemaal naar de rechter om aanpassing Rammstein-concerten

Vuur tijdens een Rammstein-concert
Vuur tijdens een Rammstein-concert © ANP
De Raad van State buigt zich morgen om 10.00 uur over de concerten van de Duitse metalband Rammstein in Groningen. De zitting gaat over de zogenoemde ontbrandingsvergunning die het college van Gedeputeerde Staten van Groningen heeft verleend voor de concerten op 6 en 7 juli in het Stadspark in Groningen. Die vergunning maakt het mogelijk vuurwerk af te steken bij de concerten.
De stichting Natuurbeschermingswacht uit Meppel is het niet eens met de ontbrandingsvergunning. De natuurclub wil voorkomen dat de concerten worden gehouden en heeft bij de rechtbank Noord-Nederland gevraagd om alle vergunningen en toestemmingen voor de concerten te schorsen.

Tweede rechtszaak

Het verzoek om de ontbrandingsvergunning te schorsen is doorgestuurd naar de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, omdat die bevoegd zou zijn om hierover een oordeel te vellen.
De andere toestemmingen en vergunningen voor het concert, die onder meer door de gemeente Groningen zijn verleend, worden door de rechtbank Noord-Nederland behandeld. Die zitting is morgenmiddag om 13.00 uur.
De gemeente Groningen liet weten te wachten op het besluit van de rechter en nog geen uitspraken te doen. Organisator Greenhouse Talent heeft eveneens laten weten op dit moment geen uitspraken te doen over de voorlopige voorziening.

Evenement wijzigen

Eerder kon de Natuurbeschermingswacht alleen rechtszaken aanspannen die Meppel troffen, maar sinds kort hebben ze de statuten van de stichting aangepast zodat ze in heel Nederland een rechtszaak kunnen aanspannen om gemeenten, provincies en organisaties te wijzen op de vergunningen.
"Wij hebben al gewonnen als het evenement gewijzigd wordt", zegt Geert Starre van de stichting. "We zien nu al bij meerdere evenementen dat ze door kunnen gaan, maar dat de vergunningen die zijn afgegeven kloppen. We hopen nu ook op een uitspraak waarin ze zeggen dat het wordt voorkomen dat het gebeurt."

'Aanpassing is winst'

Starre doelt hiermee op de aanpassing in de vergunning voor het geluid die de gemeente Groningen heeft gedaan, waarmee er na het afgeven van de vergunning alsnog toestemming is gegeven om 103 decibel aan geluid te maken, in plaats van 100, wat in de vergunning stond.
"Voor ons dient als grootste belang dat mensen niet meer op hun eigen eilandje blijven kijken, maar kijken naar het grotere geheel", zegt Starre. "Belangrijk is voor ons dat het evenement niet doorgaat, maar als het aangepast kan worden is dat voor ons al winst."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.