Subsidie voor vermindering stikstof binnen vijf dagen op, provincies vullen aan met 9 miljoen

Koeien
Iets meer dan 70 boeren hebben gebruik gemaakt van subsidie om stikstofuitstoot terug te brengen © RTV Drenthe / Fred van Os
De drie noordelijke provincies stoppen bijna 9 miljoen euro extra in een potje dat boeren kunnen gebruiken om stikstofuitstoot terug te brengen. In dat potje zat al 13,75 miljoen euro, maar dat bedrag raakte binnen vijf dagen op.
Iets meer dan vierhonderd boeren uit Drenthe, Groningen en Friesland klopten bij de provincie aan voor een subsidie om de stikstofuitstoot naar beneden te brengen. De meesten vroeg geld aan voor mest-robots en voor de aanleg of uitbreiding van opslag- en opvangcapaciteit voor regenwater en van capaciteit voor mestopslag.
In Drenthe gaat het om 74 agrarische bedrijven die van de subsidie gebruik hebben gemaakt. Voor heel het Noorden gaat het om 10 procent van de melkveehouders.
Met de subsidie willen de drie provincies investeringen stimuleren die bijdragen aan de vermindering van de stikstofuitstoot, en daarmee ook de stikstof in de Natura 2000-gebieden. Vanaf 6 juli kunnen boeren de subsidie, die voor 8,75 miljoen euro is aangevuld, aanvragen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl