Partij Henk Otten krijgt zetel in Europees Parlement

Dorien Rookmaker (m) zal de partij van Henk Otten (r) vertegenwoordigen in het Europees Parlement (Rechten: ANP/Lex van Lieshout)
Dorien Rookmaker (m) zal de partij van Henk Otten (r) vertegenwoordigen in het Europees Parlement
De nieuwe partij GO van ex-Forum voor Democratie-kopstuk Henk Otten krijgt haar eerste zetel in het Europees Parlement. Dat gaat ten koste van Forum voor Democratie (FVD).
De partij van oud-Hijkenaar Otten krijgt de zetel vanwege het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. De Kiesraad, de verantwoordelijke organisatie, maakte vandaag wie de drie vrijgekomen zetels die Nederland krijgt gaat innemen. Een zetel gaat naar GO, een naar de VVD en een naar de PVV. De partij van Geert Wilders keert daarmee terug in het Europees Parlement.
De afgevaardigde voor GO is Dorien Rookmaker, die tijdens de Europese verkiezingen vorig jaar nog voor FVD op de kieslijst stond. Ze vertrok echter samen met Otten uit de partij van Thierry Baudet, waarop ze GO begonnen. Rookmaker zit nu nog in de Eerste Kamer.

'Donatie van Baudet'

Alleen als Baudet zelf naar Europa had willen gaan, had GO de zetel in het EU-parlement kunnen vergeten. Maar de FVD-leider liet herhaaldelijk weten in de Tweede Kamer te blijven. Volgens Otten "doneert" Baudet daarmee zijn zetel aan GO. Hij zegt ontzettend blij dat zijn "dat we nu ook in Europa voor onze kiezers kunnen opkomen."
De partij zal "assertiever" strijden tegen een hogere Nederlandse bijdrage aan de EU. "We zijn niet voor een Nexit, maar willen wel knokken voor de Nederlandse belangen. We vinden dat onze bijdrage aan de EU niet omhoog moet", zegt Otten, die alvast kon laten weten dat zijn partij zich niet aan zal sluiten bij de fractie Renew Europe. De VVD en D66 zijn daar als Nederlandse partijen bij aangesloten.

Zetel in Eerste Kamer

Het vertrek van Rookmaker uit de Eerste Kamer betekent mogelijk dat GO daar een zetel kwijtraakt. Die zou dan weer teruggaan naar Forum. Rookmaker kwam voor die partij in de senaat. Tweede Kamerlid Theo Hiddema van FVD is dan de eerstvolgende op de lijst om naar de Eerste Kamer te gaan, maar laat aan RTV Drenthe weten in de Tweede Kamer te willen blijven. Wie de zetel in de Eerste Kamer gaat overnemen, is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.