Miljoenentekort voor Hoogeveen, gemeente stopt met geld uitgeven

De gemeente Hoogeveen zit in financieel zwaar weer. Daarom heeft de gemeente besloten om per direct een stop te zetten op alle uitgaven voor dit jaar. De tekorten komen vooral door de hogere uitgaven op WMO en Jeugdzorg.
"Het lijkt erop dat we over 2019 een tekort van vijf miljoen hebben", laat wethouder Jacob van der Heide weten. Ook voor dit jaar verwacht de gemeente opnieuw een miljoenentekort. "Daarom moeten we ingrijpen op de lopende zaken om niet alleen aan het einde van 2020, maar ook in de jaren erna, weer een gezonde gemeente te worden", zegt Van der Heide. Behalve de hogere kosten op de jeugdzorg en de WMO, kosten ook de geplande investeringen in het zwembad, de scholen en de sportvelden veel geld. De algemene reservepot is inmiddels leeg.
Met de uitgavenstop denkt de gemeente Hoogeveen 8 miljoen euro te kunnen besparen. Eind deze maand hoopt het college exact te weten wat de opbrengst zal zijn van de uitgavenstop. Dan horen inwoners, ondernemers en andere organisaties ook wat de gevolgen van de stop voor hen zullen zijn.
De gemeente stopt nu met alle uitgaven die niet wettelijk verplicht of contractueel verplicht zijn. Daarnaast wil het college 'het beleid de komende jaren dermate sober en spaarzaam uitvoeren', zodat er eind 2024 weer minimaal 13 miljoen euro in de reserve zit. Per jaar moet er dan gemiddeld ruim 3 miljoen euro gespaard worden door Hoogeveen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl