Wantrouwen heerst op tweede avond over komst tbs'ers in Zuidlaren

Harry Beintema, directeur Behandelzaken Forint, probeert de mensen gerust te stellen (Rechten: Jasmijn Wijnbergen/RTV Drenthe)
Harry Beintema, directeur Behandelzaken Forint, probeert de mensen gerust te stellen
Voor de tweede keer deze week verzamelen ongeveer tweehonderd mensen zich in De Kimme in Zuidlaren, waar ze geïnformeerd worden over de komst van negen tbs'ers op het Dennenoord-terrein in het dorp. Maar die laten zich niet overtuigen, dat alles goedkomt.
Tijdens deze tweede informatieavond is de sfeer negatiever en kritischer dan tijdens de eerste bijeenkomst afgelopen dinsdagavond. Het vertrouwen in deze Beschermd Wonen-vorm, en daarmee in Forint, lijkt er niet te zijn. Hier en daar wordt geklapt na een kritische vraag of opmerking van de inwoners. Elders in de zaal klinkt af en toe een zucht.
Het is een avond waarin zowel Forint als burgemeester Marcel Thijsen het vuur aan de schenen wordt gelegd. De tweehonderd mensen die er zijn, die hadden zich eigenlijk als eerste aangemeld voor een informatiebijeenkomst van Forint. Maar vanwege de overweldigende belangstelling, is er later ook nog de dinsdagavond aan toegevoegd, en ook nog twee bijeenkomsten de komende week. Een petitie is inmiddels meer dan 2100 keer ondertekend.

Wantrouwen

Op de avond blijkt dat er vooral grote zorgen zijn over de veiligheid in het dorp. Een moeder uit de zaal reageert: "Als ouder heb ik de plicht de veiligheid van mijn kinderen waarborgen. Nu lopen er straks negen mensen rond die ik niet vertrouw. Ik ga ze niet vertrouwen, maar hoe ga ik mijn kinderen leren dat de mensen van nature goed zijn."
Burgemeester Marcel Thijsen snapt heel goed waar de inwoners mee zitten. "Dat wantrouwen had ik eerst ook. Ik verwacht niet dat jullie het vertrouwen, waarover ik anderhalf jaar heb gedaan, nu meteen in één avond krijgen."

Informatie niet goed

De afgelopen periode heeft Forint steken laten vallen bij de verspreiding van informatie onder alle omwonenden, vinden veel mensen. Sommigen werden via een flyer in de brievenbus geïnformeerd over de komst van de tbs'ers in het Witte Huis op het Dennenoord-terrein, anderen hoorden het van de buren of in de media. Volgens Forint zijn er 1400 flyers verspreid, vooral bedoeld om direct omwonenden uit te nodigen voor een informatieavond, waar ze alle uitleg zouden krijgen.
Arien Storm van de Raad van Bestuur van Lentis geeft uitleg aan de Zuidlaarders (Rechten: Jasmijn Wijnbergen/RTV Drenthe)
Arien Storm van de Raad van Bestuur van Lentis geeft uitleg aan de Zuidlaarders

Personele bezetting

Ook steekt het mensen in de zaal, dat er maar twee personeelsleden op de groep van negen cliënten zitten. Maar Harry Beintema, directeur Behandelzaken Forint, zegt dat twee medewerkers in de ochtenddienst, twee medewerkers in de avonddienst en één iemand in de nacht genoeg is.
Een inwoonster vraagt zich af of hoe serieus de bewoners worden genomen. "Als één medewerker meegaat naar de supermarkt, blijft dan één persoon over met acht personen? Dit moet ons een gevoel van veiligheid geven?"
Vanuit Forint wordt gezegd dat dat inderdaad het geval kan zijn. Het kan ook zijn dat andere patiënten in de dagbesteding zitten, waardoor zij op dat moment niet in het Witte Huis verblijven. "We kennen de personen al zes tot acht jaar", zegt Sander van der Kroft, manager Algemene Zaken Forint. "De intensiteit van de begeleiding neemt af bij meer vrijheden."

Vertrouwen winnen

Het vertrouwen is er in elk geval niet, maar kan het nog gewonnen worden? Een meldpunt wordt nog opgezet waar straks inwoners terecht kunnen. Ook burgemeester Thijsen zegt inzage te krijgen in dit meldpunt.
Ook worden inwoners van Zuidlaren gevraagd zich op te geven voor een klankbordgroep van Forint. Om nu wel met elkaar in gesprek te gaan. Het is misschien wat laat, maar het is een poging om de band tussen Forint en de bewoners te herstellen, zo zegt de instelling.
<p>Vanaf april plaatst Forint, dat nauw samenwerkt met Lentis, negen tbs'ers in het Witte Huis op het Dennenoord-terrein in Zuidlaren. Het is een tussenvoorziening waar ze begeleid worden in wonen, voordat ze op eigen benen moeten staan. Op het terrein zitten nu ook al tbs'ers. Omdat er veel vragen waren, is besloten om een informatiebijeenkomst te organiseren. Door de vele aanmeldingen zijn er uiteindelijk vier informatiebijeenkomsten georganiseerd. De inwoners worden tijdens deze informatiebijeenkomsten bijgepraat door Harry Beintema (directeur Behandelzaken van Forint), Sander van der Kroft (manager Algemene Zaken Forint) en burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo.</p>

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.