Einde nabij voor Camping Anloo: veilinghuis druk bezig met inventariseren

Een veilinghuis is druk bezig op de failliete Camping Anloo om alle te veilen spullen in kaart te brengen. Duidelijk een voorbode dat het einde van de camping nu in zicht is.
Daar komt bij dat burgemeester Anno Wietze Hiemstra de groep achtergebleven bewoners niet nog twee maanden extra tijd wil geven. Op 24 februari stopt de gemeente definitief met de betaling voor water en riolering, en wordt er ook geen afval meer opgehaald, nadat de stroom en het gas vorige week al werden afgesloten.
"We hebben ze nog drie weken extra de tijd gegeven om elders een oplossing te zoeken. We betalen zolang nog voor de voorzieningen, maar je moet ergens een streep trekken. Het is wel gemeenschapsgeld", zegt woordvoerder Adwin Peeks namens de gemeente.

Kavels voor veiling

Gisteren liep het veilingbedrijf al met de curator rond op de failliete camping. En vandaag werden in restaurant Woodz al de nodige spullen bij elkaar gelegd, om die als kavels aan te kunnen bieden voor een veiling. Of het een onderhandse veiling wordt via de curator of een openbare internetveiling via de notaris, is nog niet duidelijk, zegt curator Jan Pieter Dijstelberge.
"Het veilinghuis kijkt wat de beste optie is en wat het meeste opbrengt." De curator zit met een schuld van meer dan een miljoen euro en er zijn vier verschillende hypotheekhouders die geld willen vangen. Het deel dat onder het faillissement valt, betreft tientallen chalets, stukken grond, en restaurant Woodz. Ook zijn er veel particuliere eigenaren van chalets, maar de grond waarop hun huisje staat is niet van hen. Wat hun toekomst is, is ongewis.

Chaletverhuurders gedupeerd

Particuliere chaleteigenaren, die buiten het faillissement van Camping Anloo vallen, zijn ook flink gedupeerd. Eentje verhuurt twaalf chalets aan mensen die een tijdelijke woonplek nodig hebben. Zowel de chalets als de grond zijn bij hem in eigendom. Door het afsluiten van stroom, gas en water, zijn de chalets onverhuurbaar en lopen ze inkomsten mis.
Toen vorige week de stroom eraf ging, heeft de chaletverhuurder zijn overgebleven huurders meteen aan aggregaten geholpen. Maar zonder water en riolering houdt het straks echt op. Voor de eigenaren met chalets op eigen grond, is het 'simpelweg afwachten' wat er verder gaat gebeuren, en of er weer nutsvoorzieningen komen. Bundeling van krachten van de verschillende eigenaren, daar is op dit moment nog geen sprake van.

Zolang het schip nog dobbert...

Ondertussen zijn er nog tussen de dertig en veertig bewoners achtergebleven op de camping en die willen er ook blijven. "Het is een zinkend schip, maar zolang het schip nog dobbert is de strijd nog niet verloren", zegt Bert Venema hoopvol. Hoe ze denken 'te overleven', als na 24 februari alle nutsvoorzieningen stoppen, dat weten ze nog niet. "Er gebeurt nu weinig. Ik had nog een persoonlijk gesprek gisteren met de burgemeester. Mooi dat hij er tijd voor maakte, maar ik ben er niks mee opgeschoten", vertelt Venema.
"Ik heb verteld dat ik het nooit ga redden om op tijd iets te regelen voor mezelf. Ik heb niet zomaar een huis. Het chalet is van mezelf, dat moet op transport, en er staan verder twee houten schuurtjes en een stacaravan als werkplaats. Dat moet ik dan slopen. Maar vertel mij maar eens waar ik dat chalet kan neerzetten. Het is niet realistisch. Hij begreep me ook wel, maar houdt er wel aan vast dat het hier ophoudt na 24 februari. Ik heb geen andere keuze dan blijven", zegt Venema, die inmiddels 'zes jaar recreëert op Camping Anloo.

Maandag weer bijeen

Aankomende maandag is er weer een vergadering van bewoners en huisjeseigenaren van Camping Anloo. "We willen een plan de campagne maken. We willen sowieso één grote vuist maken, zodat ze niet om ons heen kunnen."
Vannacht was er weer een brandje op camping Anloo (Rechten: RTV Drenthe)
Vannacht was er weer een brandje op camping Anloo

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.