Broers bouwen door aan stadsboerderij Emmen ondanks rechtszaken

Terwijl omwonenden naar de rechter stappen bouwen de Emmense broers Rick en Gert-Jan Nijhoff stug door aan hun koeienstal aan de rand van natuurgebied Noordbargerbos. De Raad van State in Den Haag boog zich vanmiddag over de zaak.

De stadsboerderij is omstreden omdat de provincie Drenthe het natuurgebied Noordbargerbos wat heeft verkleind om de stal voor 130 melkkoeien mogelijk te maken. Zonder die aanpassing zou de veestal in strijd zijn met de Wet ammoniak en veehouderij.

Omwonenden zijn er woedend over. Zij menen dat het beeld dat is neergezet van knuffelboerderij voor de bewoners van stadswijk Bargeres van geen kant klopt.

'Misleid'

Het wordt een commerciële veehouderij met een kaasfabriek, zeggen ze. Bewoners van de wijk zelf zijn echter niet in beroep gegaan bij de rechter tegen de bouw van de veestal. ''Dat komt omdat ze zijn misleid door de provincie en de gemeente'', zei Egbert Koopman. Hij woont niet in de buurt maar hij kent het Noordbargerbos al zestig jaar. ''Ik kom op voor de wijkbewoners'', zei hij.

De provincie vindt de locatie de beste plek om consumenten te laten kennismaken met de voedselproductie. Dat is ook de intentie van de broers Nijhoff. De jonge agrariërs hadden in Den Haag glanzende groene folders bij zich van hun nieuwe bedrijf 't Nije Hoff.

Natuurvergunning

Tegenstander Stephen Verdonkschot kondigde een nieuwe rechtszaak aan bij de rechtbank in Groningen. De Nijhoffs hebben nog geen natuurvergunning van de provincie. Dat betekent dat er geen koeien in de stal mogen. De omwonenden vinden om die reden dat de bouw stilgelegd moet worden, omdat niet alle vergunningen rond zijn. Met behulp van milieuclub MOB stappen de tegenstanders waaronder omwonenden ze naar de rechter in Groningen.

De broers bouwen ondertussen verder. Zij willen ook twee bedrijfswoningen neerzetten.

Beroep

De Raad van State zal over enkele weken beslissen of de zaak inhoudelijk behandeld gaat worden. De eigenlijke grenscorrectie van het Noordbargerbos werd door Provinciale Staten al genomen in december 2017. De tegenstanders hebben tegen dat besluit geen beroep ingesteld. Onder dit besluit stond echter niet de verplichte mededeling dat burgers ertegen in beroep kunnen.

Mocht de Raad van State de tegenstanders ontvankelijk verklaren dan komt er een tweede zitting over de stadsboerderij.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Emmen Raad van State Noordbargerbos
Deel dit artikel: