Tiny Houses eind volgend jaar in Assen op hun plek achter talud A28

Tiny Houses Assen
Het project in Assen, pal langs de A28, gaat uit van 21 tiny houses in zeven hofjes © RTV Drenthe / Margriet Benak
De club enthousiastelingen die in Assen een wijkje met tiny houses wil bouwen, kan verder aan de slag met een concreet uitvoeringsplan. Het college van B en W geeft groen licht voor de pilot en trekt 77.000 euro uit voor de verdere uitwerking.
Een definitieve 'ja' is het nog niet. De gemeente houdt nog een slag om de arm. Een definitief besluit over wel of niet bouwen neemt Assen pas zodra de initiatiefnemers het concrete inrichtingsplan klaar hebben.

Akker langs A28

De tiny houses komen op een stuk landbouwgrond die ingeklemd ligt tussen de A28 en de wijk Baggelhuizen. De verdere kosten die Assen maakt voor dit bijzondere woonproject krijgt de vereniging Tiny Houses Assen, die speciaal hiervoor is opgericht, doorberekend via de huurprijs van de grond. De bedoeling is dat de huisjes er vijftien jaar kunnen staan.

Zoeken naar meer geschikte plek

Ondertussen zoekt Assen, voor de verdere toekomst, wel naar een betere plek. Want kleinschalig wonen pal naast de snelweg A28 past niet echt bij het uitgangsprincipe van 'klein en buiten wonen'. En dat is toch waar het volgens de gemeente voor de meeste deelnemers om draait.
"Maar er is nu geen andere plek voor zo'n woonproject", aldus het dagelijks bestuur van de gemeente. "Vandaar ook de tijdelijke plek voor vijftien jaar, want een permanente woonbestemming op die locatie is wettelijk niet toegestaan."
Gezien de al jarenlang bestaande behoefte, wordt daarom nu de akker aan de Witterhoofdweg klaargestoomd voor 21 tiny houses. Het woonproject gaat uit van zeven hofjes, die elk uit drie huisjes bestaan. Elke kavel is 150 vierkante meter groot.

Moestuin, voedselbos en speelplekken

Buiten de hofjes komen collectieve voorzieningen zoals een moestuin, een voedselbos, speelplekken en een gezamenlijke ontmoetingsruimte. Aan de zuidkant van het terrein komt een parkeerplaats voor 21 auto's.
Het gaat om een eerste proefproject, waarin Assen samen optrekt met een focusgroep. Die bestaat uit belangstellenden van het eerste uur. Er is begin dit jaar al een voorlopige schets gepresenteerd, maar voor de komende planfase moet het één en ander nog worden onderzocht en uitgewerkt. Daarvoor is de eerder genoemde 77.000 euro nodig.
tekst gaat verder onder de afbeelding
Tiny Houses Assen
3D-animatie van de tiny houses in Assen, achter het talud van de A28 © Gemeente Assen
De voorlopige planning is dat de Vereniging Tiny Houses begin 2024 een definitief ontwerp klaar heeft. Ook moet er dan een borg betaald worden van vijftien procent van de investeringskosten. Want ook al betaalt de gemeente de eerste 75.000 euro aan ontwikkel- en begeleidingskosten uit eigen zak, de rest moet uit de portemonnee komen van de deelnemers. De gemeenteraad moet vervolgens eerst alles goedkeuren, voordat Assen daadwerkelijk een 'go' kan geven, en de klus aanbesteed kan worden.

Volgend voorjaar bouwrijp

Als dat goed verloopt, maakt de gemeente volgend voorjaar het terrein bouwrijp. De vereniging zelf moet dan het gebied verder 'woonklaar' maken. Per huis moeten de mensen aansluitingen regelen voor water, elektra en riool. Eind 2024 kunnen de 21 huishoudens dan hun tiny house er neerzetten.
Natalie Shaw, één van de leden van de focusgroep, is dolblij met het positieve besluit van burgemeester en wethouders. "Maar eerlijkgezegd hadden we ook niet anders verwacht, want alles was goed voorbereid. Maar het blijft nog even spannend. Want de gemeenteraad moet er in september nog een klap op geven. Pas dan kunnen we echt verder met de uitwerking", zegt ze.

Meer belangstelling nodig

Het enige wat het proefproject aan de Witterhoofdweg nog kan weerhouden, is gebrek aan belangstelling. En het aantal serieuze aanmeldingen voor dit kleinschalige woonproject loopt op dit moment nog niet over. "Er zijn nu tien gegadigden die graag willen bouwen, maar zodra er een definitief besluit is van de gemeente, en er een concreet inrichtingsplan ligt, dan verwachten we meer belangstelling", zegt Shaw hoopvol.
Op 21 september moet de raad van Assen de 77.000 euro voor verdere ontwikkeling goedkeuren.
Tiny Houses locatie Witterhoofdweg Assen
Deze hectare akkerland tussen de A28 en de wijk Baggelhuizen moet over een jaar gevuld zijn met tiny houses © RTV Drenthe / Margriet Benak

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.