Ouders Ralf Meinema verhogen tipgeld kofferbakmoord naar één ton

Ouders Wietze en Ingrid Meinema hebben de beloning voor de gouden tip die leidt naar de daders van de moord op hun zoon Ralf verhoogd naar 100.000 euro. De 31-jarige Ralf Meinema werd op 31 maart 2017 dood gevonden in de kofferbak van zijn Mercedes in het Stieltjeskanaal. Hij is door extreem geweld om het leven gekomen.

De ouders van de Klazienavener maakten in augustus 2018 bekend dat zij 50.000 euro uitloofden voor de gouden tip in de kofferbakmoord, bovenop de 15.000 euro die het Openbaar Ministerie ervoor uitgetrokken heeft.

'Extra druk op de ketel'

In De Telegraaf zeggen Wietze en Ingrid Meinema uit Erica dat ze het bedrag van het OM aanvullen tot één ton, omdat ze ervan overtuigd zijn dat mensen uit de omgeving van de destijds 31-jarige Ralf meer weten. Ze hopen dat dit bedrag hen over de streep helpt om te gaan praten. "Het duurt te lang. We vinden daarom als gezin dat er wat extra druk op de ketel moet", zegt Ingrid Meinema tegen de krant.

Dat familie van een slachtoffer zo'n hoog bedrag aan tipgeld uitlooft, is uitzonderlijk. Het Openbaar Ministerie kwam met zulke bedragen in de zoektocht naar mocromaffia-kopstukken Ridouan T. en Saïd R., maar die zijn ook voor het OM zeer uitzonderlijk.

Eén verdachte

De telefoon van Meinema bevond zich de laatste avond van zijn leven in de wijk Rietlanden in Emmen. Dat is ook de wijk waar verdachte Hans O. woont, die bijna een jaar na de moord werd opgepakt. In mei 2018 werd de nu 41-jarige man weer vrijgelaten. Hij is nog steeds verdachte. Wat volgens het OM zijn aandeel is geweest bij de kofferbakmoord, is nog altijd niet bekend. Ook zijn neefje Harm O. (26) is opgepakt en korte tijd verdachte geweest.

Het lijkt erop dat het de bedoeling was Meinema's auto te laten zinken in het diepe Stieltjeskanaal, maar de auto is met de trekhaak op de wal blijven haken, waardoor de auto in de vroege ochtend van 31 maart door een voorbijganger werd gevonden. Waarom Meinema dood moest, is nog altijd een raadsel, omdat hij niet bekendstond als een crimineel.

Onderzoek loopt nog steeds

De politie heeft een paar keer een anonieme brief gekregen met informatie, maar wie ze verstuurd heeft, is niet bekend. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie loopt het onderzoek nog steeds. "Er zijn nog steeds rechercheurs met de zaak bezig. Omdat het nog loopt, zeggen we ook niks over de rol van Hans O. bij de zaak.

Lees ook:

Deel dit artikel: