Brandweer rukt tachtig keer uit voor stormschade

De brandweer is gisteren ongeveer tachtig keer uitgerukt vanwege meldingen van stormschade. Dat zegt Marcel van Alphen van de Veiligheidsregio Drenthe.
De storm Ciara raasde gisteren over Nederland en het KNMI had code oranje afgegeven. "We hebben tussen twaalf uur gistermiddag en elf uur gisteravond tientallen meldingen gehad van storm- en waterschade", zegt Van Alphen. "Het ging vooral om weggewaaide dakdelen en takken en omgewaaide bomen. Het was vrij intensief voor onze 36 Drentse brandweerposten."

Niet het bos in

De afgelopen nacht was het volgens Van Alphen erg rustig. Hij verwacht wel dat de brandweer vandaag nog weer moet uitrukken vanwege omgewaaide bomen en weggewaaide takken. Ook waarschuwt hij om niet het bos in te gaan nu het zo hard waait.
Op dit moment geldt nog code geel vanwege windstoten die kunnen oplopen tot 80 kilometer per uur. Vanmiddag neemt de wind in Oost-Nederland volgens het KNMI naar verwachting af.

Dode koeien

Twee koeien in Fluitenberg hebben de storm niet overleefd. De dieren raakten zwaargewond toen een gevel instortte. De dierenarts moest ze laten inslapen. Verder viel in Emmen een boom op een auto. In Barger-Compascuum is een compleet dak van een huis gewaaid. Er raakte niemand gewond.
Dak van huis gewaaid in Barger-Compascuum (Rechten: Van Oost Media)
Dak van huis gewaaid in Barger-Compascuum
In Assen is de Rolderstraat in Assen sinds gistermiddag aan één kant afgesloten vanwege een gevaarlijke situatie rondom een hoger steiger. Doordat de doeken bovenin het bouwwerk wind vingen, werden metalen onderdelen van de steiger losgerukt. Ook lieten enkele steenstrips los. De gevallen onderdelen belandde in de aangrenzende Oude Poststraat.
Volgens een woordvoerster van de gemeente is de situatie vanochtend geïnspecteerd en gaat de Rolderstraat rond het middaguur weer open.
De Rolderstraat in Assen (Rechten: Persbureau Meter)
De Rolderstraat in Assen
In Zweeloo heeft het dak van de zoutopslag van de gemeente Coevorden Ciara ook niet overleefd. Een van de golfplaten die het zout moet beschermen tegen regen en wind belandde op de grond.

Schademeldingen verzekeraar

Verzekeraar Univé in Assen heeft volgens een woordvoerder tot nu toe ruim honderd schademeldingen vanuit Drenthe gekregen. "Het gaat met name om kapot gewaaide schuttingen en afgewaaide dakpannen", vertelt hij. Over heel Nederland zijn er tot nu toe 1075 meldingen binnengekomen.
Hoe hoog het totale schadebedrag is, wordt naar verwachting pas over een week duidelijk.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.