Rechtszaak tegen voormalig No Surrender-captain Henk Kuipers: gaat 'ie vandaag door of niet?

Bij elke zitting die er gepland staat tegen voormalig No Surrender-captain Henk Kuipers is het de grote vraag: gaat de zaak wel door? De zaak is drie keer aangehouden en ook vorige week probeerde zijn advocaat opnieuw uitstel af te dwingen. De rechtbank in Groningen ging daar niet in mee en begon, ruim een half jaar later dan gepland, dan eindelijk aan de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Kuipers.
Kuipers wordt verdacht van twaalf strafbare feiten, waaronder het leidinggeven aan een criminele organisatie, afpersing, mishandeling, valsheid in geschrifte en diefstal met geweld. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij verschillende slachtoffers voor in totaal bijna negen ton afgeperst.

Meerdere verzoeken tot aanhouding van de zaak

Het afgelopen jaar is zijn proces al drie keer uitgesteld. Afgelopen zomer werd zijn advocaat Roy van der Wal ziek. Toen is de zaak twee keer uitgesteld. In december stond de zaak opnieuw op de rol, maar bleek Kuipers zelf ziek. Tot grote verbazing van de rechtbank zat Kuipers niet in het beklaagdenbankje. Volgens zijn advocaat had Kuipers te veel last van een buikhernia en kon hij daardoor niet komen. Aan het einde van de dag verscheen de Emmenaar alsnog in de rechtbank in Groningen om de rechters te vertellen wat hij mankeerde. De rechtbank besloot daarop om de zaak opnieuw aan te houden.

Van uitstel komt geen afstel

Vorige week stond de zaak opnieuw op de rol van de rechtbank. Iedereen was aanwezig en dus kon de inhoudelijke behandeling eindelijk beginnen. Maar advocaat Roy van der Wal nam opnieuw het woord met het verzoek tot aanhouding. Nadat de rechter het verzoek afwees, wraakte hij de rechtbank in Groningen. De wrakingskamer van de Rechtbank Noord-Nederland heeft het wrakingsverzoek diezelfde middag afgewezen. En dus ging een week geleden de zaak tegen Henk Kuipers eindelijk van start.

Feitenbehandeling

Tijdens de zitting zijn vorige week vijf van de twaalf strafbare feiten besproken met Kuipers. Dan gaat het onder meer om een vermeende afpersing in januari 2017 en het met geweld ophalen van geld bij diverse schuldenaren. Vandaag gaat de meervoudige kamer van de rechtbank verder met de overige zeven feiten. Naar verwachting komt er nog geen requisitoir van de Officier van Justitie en dus horen we vandaag ook nog geen eis tegen de Emmenaar. Die volgt waarschijnlijk begin maart. Dat is de volgende zittingsdatum in deze zaak. De pleidooien van de advocaten volgen pas in het voorjaar. De uitspraak in de No Surrender-zaak laat daarom ook nog maanden op zich wachten.

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie startte in 2014 met een onderzoek naar de gang van zaken binnen de No Surrender-afdeling in Emmen. Lange tijd werden gesprekken in het clubhuis afgeluisterd en daaruit bleek volgens justitie dat drugs en geweld de boventoon voeren binnen de motorclub.
In januari 2017 viel de politie het clubhuis binnen. Na de inval werd het clubhuis van No Surrender in Emmen afgebroken, maar al snel had het chapter een nieuw onderkomen in Duitsland. Begin juni werd de hele motorclub in Nederland verboden door de rechter. Daartegen ging de club in hoger beroep. Dat loopt nog.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.