Wordt Emmen aantrekkelijker door het bezoek van de koning volgend jaar?

De Koning in Rotterdam dit jaar
Koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag in Rotterdam dit jaar © ANP
Vol trots kondigde burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen afgelopen vrijdag aan dat de koninklijke familie volgend jaar de verjaardag van de koning komt vieren in zijn gemeente.
Emmen staat al jarenlang op de laatste plaats in de Atlas voor gemeenten, een ranglijst van de vijftig grootste gemeenten van Nederland. Gerangschikt op aantrekkelijkheid om te wonen, wat dus vooral inhoudt dat er gekeken wordt welke voorzieningen er zijn in een gemeente.

Aantrekkelijker maken

Bij Zoek Het Uit! kwam de vraag dan binnen: "Kan Emmen eindelijk die laatste plaats van aantrekkelijkste gemeenten achter zich laten, na het bezoek van de koning?"
Tijd om Atlas Research te bellen met de vraag of het bezoek van Willem-Alexander, de gemeente Emmen van die laatste plaats kan krijgen. "Niet direct", zegt Marten Middeldorp, hij is onderzoeker bij Atlas Research en schreef mee aan de laatste Atlas voor gemeenten. "Maar", vervolgt hij, "het kan er wel voor zorgen dat de gemeente aantrekkelijker wordt omdat de koning Emmen meer naamsbekendheid geeft."

Boetiekwinkeltje

Het onderzoeksbureau onderzoekt niet rechtstreeks wat de invloed van een bezoek van het Koninklijk Huis doet met een gemeente, maar zij baseren hun bevindingen aan de hand van vijftig punten zoals bereikbaarheid van een gemeente, de voorzieningen, veiligheid en de historie. Voor de rangschikking vergelijken ze die vijftig punten met elkaar.
"Omdat Emmen meer naamsbekendheid krijgt door het bezoek kan het zijn dat bedrijven zich willen vestigen in Emmen", analyseert Middeldorp. "Net dat ene boetiekwinkeltje dat geopend wordt vanwege de komst van de koning kan al de aantrekkelijkheid vergroten."
De aantrekkelijkheid van Emmen
De aantrekkelijkheid van Emmen © RTV Drenthe / Sander Foekens

Permanente investeringen

Hij denkt dat het Emmen wel een sprong naar voren kan geven, omdat de voorzieningen een boost kunnen krijgen omdat iedereen Emmen op de kaart wil zetten. "Het kan voor het imago van Emmen wel heel goed zijn. Mensen zien het nu nog veel als negatief."
De kosten voor Koningsdag varieerden de afgelopen vier jaar van ruim 800.000 euro in 2019 in Amersfoort tot vier miljoen euro dit jaar in Rotterdam. Het is nog niet bekend hoeveel geld de gemeente Emmen uittrekt voor Koningsdag 2024 en hoeveel geld daarvan permanent in voorzieningen voor Emmen terechtkomt, om de aantrekkelijkheid van Emmen te vergroten.

In 2018 in Groningen

De website consultancy.nl, een platform voor en over de advies- en consultancybranche, analyseerde Koningsdag 2018 in Groningen. De kosten voor het feestje kwamen op 1,3 miljoen euro, maar volgens het platform leverde het de stad Groningen meer op dan dat het kostte.
Wel geeft het platform aan dat het lastig in geld is uit te drukken, maar een bezoek van de koning levert vanwege de feestdag een hoge pr-waarde op. De verhoogde waarde hangen ze aan de extra televisie-uitzendingen die de NOS heeft in de plaats zelf. Ook zijn er meer zenders en journalisten aanwezig in de stad. In Groningen zouden in 2018 zo'n 150 nationale en internationale journalisten aanwezig zijn geweest. Wat weer extra uitstraling geeft.

De lijst

Als we kijken naar eerdere steden waar de koninklijke familie Koningsdag vierde, dan zie je aan Maastricht dat het mogelijk wel wat kan opleveren. Willem-Alexander was in 2022 in deze Limburgse stad. Maastricht stond in 2021 op plek 41 in de Atlaslijst, in 2022 (voor het bezoek) op plek 40 en afgelopen jaar op plek 35. Daar is een stijgende lijn te zien.
Of mensen uiteindelijk door de extra uitstraling die Emmen krijgt, er graag willen gaan wonen is iets wat pas duidelijk zal worden na het bezoek. Ook dan pas kan Atlas Research een nieuwe lijst opstellen waaruit moet blijken of Emmen eindelijk van die vermaledijde laatste plaats af is.

Zoek Het Uit

Heb je ook een vraag voor Zoek Het Uit! waar je nou eindelijk wel eens antwoord op wil? Het kan van alles zijn.
Stuur dan gerust een e-mail naar zoekhetuit@rtvdrenthe.nl of vul het formulier hieronder in.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl