Burgemeester staat achter beslissing doodschieten wolf: 'Eén van de moeilijkste beslissingen'

Burgemeester Rikus Jager van Westerveld staat, ondanks meerdere aangiften aan zijn adres, nog steeds achter zijn beslissing om gisteren in Wapse een wolf dood te laten schieten. Een makkelijk besluit was het niet. "Als je het terug moet voeren op je hele carrière, denk ik dat dit één van de moeilijkste beslissingen is geweest."
In ieder geval drie organisaties, Faunabescherming, Animal Rights en Fauna4Life, doen aangifte tegen het besluit van de burgemeester. Maar hoe kwam hij gisteren tot het besluit de wolf te laten schieten nadat het dier een schapenhouder beet? De burgemeester doet zijn verhaal.
Zondag 9 juli, 7:30 uur
Rond half acht 's ochtends gaat de telefoon bij Rikus Jager. "Met de mededeling dat er mensen waren aangevallen door een wolf. Dat was het. 'En er is hier wel iemand die eventueel maatregelen kan nemen om te zorgen dat de wolf inslaapt.' Daarvan heb ik toen gezegd: nee. We gaan eerst even rustig overleggen om te kijken wat er precies aan de hand is en ik wil een beeld hebben van wat er speelt. En ik ga de locoburgemeester bellen, omdat dat degene was die dienst had."
Naast locoburgemeester Henk Doeven belt hij ook de politie. "Om te horen wat er nou wel of niet aan de hand is. Want dat is wel belangrijk om te weten." Ook gaat Jager na wie hij allemaal nodig heeft om tot een 'verantwoorde beslissing' te komen. "Dat is dan de volgorde der dingen."
Op het vroege tijdstip blijkt het lastig om contact te krijgen met andere instanties. "Er wordt dan wel nagedacht en geprobeerd contact te leggen met de provincie. Maar niet iedereen is op zondagochtend tussen zeven en acht uur bereikbaar. Dat hebben we wel een aantal keren met de telefoon gemerkt: dat we ergens bot vangen. Je moet dan wel een beslissing nemen, want er zit een wolf binnen een wolvenraster. Het kan op dat moment geen kant op?"
8:15-8:30 uur
Het moment waarop de beslissing wordt genomen om de wolf dood te schieten, valt tussen kwart over acht en half negen. "Wat vanaf het begin af aan gespeeld heeft, is de veiligheid voor mensen in de directe omgeving. Maar ook in de grotere omgeving. En wat gaat de wolf doen op moment als ie losgelaten wordt?"
Op het moment dat de burgemeester de beslissing neemt, is de gebeten man al onderweg naar het ziekenhuis. Voordat de beslissing definitief valt, gaan Jager en het team in gesprek met getuigen. "Wat is hun oordeel? Hoe kijken mensen er tegenaan? Wat waren de omstandigheden? Je moet heel veel halen uit de getuigenverklaringen. Die waren emotioneel aan de ene kant, en aan de andere kant ook wel behoorlijk objectief. Uiteindelijk is er een beslissing genomen om toch de wolf op dat moment af te schieten."
Na de aanval op de schapenhouder zat de wolf onder de zonnepanelen. De vraag of het dier op dat moment nog een gevaar was, durft Jager niet te zeggen. "Daar waren we niet bij en dat hebben we niet direct kunnen constateren. De wolf heeft gebeten op enig moment en daarna heeft zich er nog het een en ander afgespeeld. Hoe lang het heeft geduurd voordat de wolf uiteindelijk is gaan liggen en tot rust kwam durf ik niet te zeggen."
Ook met andere partijen heeft Jager geprobeerd contact te krijgen, maar omdat dit niet lukte werd zelfstandig de knoop doorgehakt. "Op het moment dat ie wel weer actief wordt, dan is de kans aanwezig dat ie buiten het gebied gaat. Gaat de wolf uit zichzelf de wereld weer in en komt die daarmee direct op openbaar terrein? Of nemen we nu de beslissing en willen we uit voorzorg voorkomen dat de veiligheid in het gedrang komt?"
Burgemeester Jager van Westerveld over doodschieten wolf
Na 9:00 uur
Jager gaat voor de tweede optie. Uiteindelijk duurde het bijna een uur voordat de wolf daadwerkelijk werd doodgeschoten. Jager weet niet waarom daar zoveel tijd heeft tussen gezeten. "Daar wil ik eerst rapporten over afwachten, plus dat er mogelijk aangiftes komen. En dan betrek ik dat liever in die zaak en loop ik er liever niet op vooruit."
Terugvallen op een protocol kon amper, stelt Jager. Volgens hem voorziet het niet in een situatie waarin de wolf een aanval doet als hij binnen een wolfwerend raster zit. "En wat moet je dan gaan doen, als hij ook al mensen heeft aangevallen?", vraagt de burgemeester zich af. "Gaat hij dat herhalen buiten het raster of niet? Dat is dan de afweging die je moet maken. Daarover staat niets in het protocol."
Jager: "Wat je uiteindelijk kunt zeggen is dat er kennelijk sprake is van een enorme uitbarsting en daar moet je het dan op dat moment bij laten. En veel meer kan ik daar op dit moment ook niet over zeggen en ik wil daarin ook de zaak gaan afwachten voor zover er aangifte wordt gedaan."
Aangiftes
Inmiddels zijn er door diverse dierenrechtenorganisaties aangifte gedaan tegen Jager en de schapenboer. Jager kan er weinig over kwijt zolang een rechtszaak dreigt. "Mensen hebben het recht aangifte te doen en melding te maken bij welke instantie dan ook. Dat heb ik in eerste instantie vooraf al gezegd. Aan de andere kant doe ik wel de oproep dat ik hoop dat de maatschappelijke discussie, die al ontstaan was maar die nu in verhevigde mate is losgebarsten, zich wel doorzet,"
Jager hoopt dat er snel duidelijkheid komt over het doodschieten van de wolf, ook voor de toekomst. "Het gaat nu om een individuele wolf, waarbij het een en ander fout liep. Daarmee vel je geen oordeel over de wolvenstand in Nederland in zijn algemeenheid, want daar sta ik volledig neutraal in. Maar op dat moment heb je te maken met een acute situatie ten aanzien van een individuele wolf. Dat is het enige wat ik erover kwijt kan."
Secretaris dorpshuis: 'Verontwaardiging'
"De wereld op zijn kop." Dat zegt secretaris Robert Welhuis van het dorpshuis Wapse. De berichtgeving over de doodgeschoten wolf kantelde volgens hem in de loop van de dag. "Dat zoiets hier in het dorp kan gebeuren, dat een persoon gepakt kan worden. Dat is een zeldzaamheid", zo begon de berichtgeving volgens Welhuis. In de loop van de dag kwamen echter dierenwelzijnsorganisaties aan het woord, die zeiden dat de wolf was aangevallen. "Zij gaven er toch een andere draai aan. Dat gaf ons een bepaald soort verontwaardiging."