Kuipers: ‘OM zet No Surrender-zaak onterecht weg als megazaak'

Oud-No Surrender-voorman Henk Kuipers (55) uit Emmen vindt dat het Openbaar Ministerie de zaak tegen de inmiddels verboden motorclub in de pers onnodig opklopt tot een 'megazaak'.
De zaak begon eind juni met vier andere kopstukken van de motorclub. Voor de hele zaak waren twaalf dagen uitgetrokken. "Nu wordt mijn zaak in een paar dagen erdoor gejast. Hier blijft niets van over", zei Kuipers tijdens de zitting. De zaak van Kuipers werd destijds enkele keren uitgesteld vanwege de ziekte van zijn advocaat en een buikhernia bij hem.

'Onzinverhalen'

Kuipers wordt twaalf strafbare feiten verweten, waaronder het leiding geven aan een criminele organisatie. Vorige week dinsdag werden vijf feiten aan de oud captain voorgehouden. Hij ontkende grotendeels. Vandaag bleef hij in die ontkennende houding. De aangiftes die tegen hem zijn gedaan zijn volgens hem 'onzinverhalen' of hij kent de slachtoffers niet.
De man erkent dat clubleden destijds goedschiks of kwaadschiks uit de club werden gezet. Goedschiks of good standing, wanneer men als vrienden uit elkaar gingen. Bad standing, wanneer de verhouding vertroebeld was. "Maar er vielen nooit klappen. Ik doe niet aan mishandeling. Ik heb alleen mensen knock-out geslagen tijdens sport, in de ring", zei Kuipers.
Kuipers moet vanmiddag als getuige optreden in de zaak van medeverdachte Theo ten V. uit Klazienaveen. Volgens de planning komt het Openbaar Ministerie op 5 maart met een eis.

Geen uitstel

Eerder werd de zaak van Henk Kuipers al drie keer aangehouden en ook vorige week probeerde advocaat Van der Wal de rechtszaak uit te stellen. Ook voor deze zittingsdag heeft de advocaat om uitstel gevraagd. "Mijn cliënt had vanochtend om half 10 een afspraak met de arts, dat is noodzakelijk voor de operatie die binnen 14 dagen zou plaatsvinden". De rechter wees dit verzoek echter af.
In de video vertelt advocaat Roy van der Wal wat hij van de ochtendzitting vond.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.