Defensie-opleiding met estafette overgedragen: 'Mooi dat het weer in Assen is'

Leerlingen trekken hun Noorderpoort-shirt uit
Leerlingen trekken hun Noorderpoort-shirt uit © Alfred Oosterman Fotografie
Rond 10.00 uur vanochtend wisselden tientallen leerlingen in De Punt van shirt tijdens een estafette van Groningen naar Assen. De leerlingen volgen allemaal mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa). Een opleiding die tot vandaag aan het Noorderpoort in Groningen gegeven werd, maar na vandaag in Assen, aan het Drenthe College.
"Het is altijd een zoektocht waar je onderwijs geeft", zegt Silvester Koehoorn, directeur van Drenthe College Assen. "In Assen staat een kazerne, daar hebben de leerlingen meer aan."

Voortraject op Defensie

VeVa is een voorbereidende opleiding van Defensie, het zijn nog geen militairen, maar misschien later wel. Het gaat daarbij niet alleen om technisch personeel, maar ook verplegend personeel kan de mbo-opleiding volgen.
"De opleiding is heel defensie-gericht, maar je moet het zien als een oriëntatietraject", zegt Koehoorn. "Daarom kregen ze al onderwijs in de buurt, het is makkelijker om de hele opleiding in de buurt te verhuizen."
(Tekst gaat door onder de foto)
Leerlingen rennen van Groningen naar Assen
Leerlingen rennen van Groningen naar Assen © Alfred Oosterman Fotografie
Drenthe had ooit een VeVa-opleiding, toen waren er nog voldoende leerlingen voor een opleiding in zowel Groningen als Drenthe. Toen het aantal leerlingen terugliep verdween de opleiding uit Assen. Nu komt het terug naar Drenthe.

Samenwerking

"Dat is voor sommige leerlingen vervelend, die moeten meer reizen", aldus Koehoorn, "maar onze leerlingen komen overal vandaan. Dus voor sommige leerlingen is het ook weer makkelijker." Volgens Koehoorn verhuizen bijna alle docenten ook mee met de opleiding.
Dat de opleiding niet alleen verhuist van Groningen naar Drenthe, maar ook nog eens wisselt van school vindt Koehoorn niet opmerkelijk. "We werken al lang goed samen met Noorderpoort. Dus zo hebben we het voor elkaar gekregen."
(Tekst gaat door onder de video)
Defensie-opleiding met estafette overgedragen
Een van de leerlingen die meeverhuist is Tim. Hij is net aan komen wandelen vanuit Groningen en wisselt met alle medewandelaar van Noorderpoort-shirtje naar een Drenthe College-shirtje. "Ik moet straks een uurtje meer reizen", zegt hij. "Ik kom zelf uit Groningen en moet nog een half jaartje, dus ik vind het niet zo erg." Deze keer wandelt hij van Groningen naar Assen, maar dat hoeft van hem niet vaker. "Een keertje vind ik wel prima."
Volgens Koehoorn hebben de leerlingen geen moeite met de wandeling van Groningen naar Assen. "Het is een vooropleiding van Defensie, dus sporten ze al heel veel. Meer dan zes uur in de week, want als je naar Defensie wil, dan moet je wel fit zijn."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.