Levert een flinke storm meer windenergie op?

Afgelopen weekend was er flink wat wind, toen Ciara als eerste winterstorm haar entree in de provincie maakte. Dit leverde nogal wat ongemak op in de vorm van omgewaaide bomen, afgebroken takken en afgewaaide dakplaten en dakpannen. Maar heeft een flinke wind ook voordelen?

Onze eigen weerman Roland van der Zwaag weet alles van wind, maar had toch ook een vraag voor Zoek het uit!. "Bij welke windkracht levert een windmolen maximale energie? En bij welke windkracht wordt een windmolen uitgezet om schade te voorkomen?"

Storm goed voor molens?

De storm Ciara blies er lustig op los, en haalde op het vasteland, wat verder van de kust, ongeveer windkracht zeven. Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen: "Windmolens zijn niet gebouwd op storm. Dan kunnen ze zelfs kapotgaan!"

De meeste windturbines schakelen zichzelf uit als het te hard gaat waaien, anders kunnen er beschadigingen optreden aan het binnenwerk en de wieken. "Maar te hard, dat is bij de meeste molens rond de windkracht tien." En die windkracht is in het binnenland tijdens storm Ciara dus niet gehaald. Ook tijdens heftige windstoten zal een windturbine zichzelf beschermen tegen overbelasting. Hebben de windmolenboeren dan wel profijt gehad van de storm?

Averechts

Volgens energieleverancier Essent wekken windturbines de meeste stroom op rond windkracht zes: "Als het harder waait dan windkracht zes zit er wel meer energie in de lucht, maar die levert niet meer stroom op." Een flinke storm is dus niet nodig om veel windenergie op te wekken, en kan dus ook juist averechts werken als door te harde wind en windstoten de molens zichzelf uitschakelen.

Zoek het uit!

Heb je zelf ook een vraag? Doe eens gek, en stuur 'm in!

Meer over dit onderwerp:
zoekhetuit storm windmolens Ciara windenergie
Deel dit artikel: