Voel je je grieperig? Je bent niet de enige

Afgelopen week gingen 68 op de 100.000 mensen naar de dokter met griepachtige verschijnselen (Rechten: ANP XTRA/Ilvy Njiokiktjien)
Afgelopen week gingen 68 op de 100.000 mensen naar de dokter met griepachtige verschijnselen
Afgelopen week gingen 68 op de 100.000 mensen met griepachtige verschijnselen naar de dokter. En met deze aantallen spreken we van een griepepidemie, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag.
"Dit is de tweede week boven de grens voor een griepepidemie. We spreken over een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen griepachtige verschijnselen hebben en minstens 10 procent van deze mensen met het influenzavirus kampt", legt een woordvoerder uit.

Influenzavirus?

In Nederland zijn er veertig huisartsenpraktijken die bijhouden hoeveel mensen er langskomen met griepachtige verschijnselen en met welk virus zij zijn besmet. Het influenzavirus is de veroorzaker van de 'echte griep', terwijl het rhinovirus, het RS-virus of het enterovirus vergelijkbare symptomen veroorzaken.
Bij ongeveer 40 procent van de monsters die werden afgenomen werd influenza gevonden. Typisch voor de echte griep is zeer plotselinge koorts die kan oplopen tot 39 graden of hoger. Het rhinovirus, het RS-virus en het enterovirus kunnen verkoudheidsklachten veroorzaken zoals een loopneus, keelpijn, hoofdpijn, hoesten en soms koorts.
De griepepidemie begint meestal in december of januari en duurt gemiddeld dertien weken. Vorig jaar duurde de griepepidemie veertien weken.

Voorkomen

Volgens het RIVM is het lastig om te voorkomen dat je in contact komt met virussen die griepachtige klachten veroorzaken. Om anderen niet ziek te maken, kun je in een papieren zakdoek niezen (en die na gebruik weggooien), in je elleboogholte niezen en hoesten én vaak je handen wassen.
Ook is het mogelijk je te laten vaccineren tegen influenza, de veroorzaker van de 'echte' griep. De mensen die een groter risico op complicaties van griep lopen, ontvangen elk jaar al een oproep om zich te laten vaccineren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.