RUD gaat kostenstijging niet doorberekenen, maar houdt slag om de arm

De RUD zit onder meer in het provinciehuis
De RUD zit onder meer in het provinciehuis © Fred van OS/RTV Drenthe
De Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUD), belast met de milieutaken van alle twaalf gemeenten, ziet voorlopig af van om een kostenstijging van 7 procent voor Drentse gemeenten aan die gemeenten door te berekenen. Dat blijkt uit een brief die naar alle gemeenten en de provincie Drenthe is gestuurd. Het RUD vroeg meer geld van de gemeenten om zo het personeelsbestand op orde te brengen.
Sinds 2014 is het RUD belast met de milieutaken van gemeenten. Dit is vanuit het Rijk opgelegd. De twaalf gemeenten vormen het algemeen bestuur van de RUD.

'Geen goede onderbouwing'

Het RUD vroeg gemeenten om een toename van van 7 procent, omdat volgens het RUD uit onderzoeken blijkt dat de nieuwe Omgevingswet een kostenstijging van 7 tot 12 procent met zich meebrengt. De nieuwe Omgevingswet gaat per 1 januari 2024 in.
De gevraagde stijging van 7 procent, stuitte meerdere gemeenten tegen de borst. De gemeenten Assen, Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze gaven in een reactie aan het vreemd te vinden dat de stijging 'pas op het laatste moment' werd toegevoegd aan de plannen van het RUD. In de Asser raad werd gezegd dat er geen goede onderbouwing is voor de stijging.

Risico

Daags erna verdedigde de RUD zich bij monde van directeur Marjan Heidekamp en voorzitter van het dagelijks bestuur Robert Meijer hiertegen. Laatstgenoemde doet dat nog steeds en onderstreept nog maar eens dat die 7 procent kostenstijging 'niet uit het niets komt'.
"Maar we hebben nu wel besloten die kostenstijging niet mee te nemen in onze begroting", zegt Meijer, tevens wethouder in de gemeente Noordenveld. "Daarmee lopen we een mogelijk risico, want we verwachten toch echt dat we meer moeten gaan betalen. Maar we komen nu eerst met een Plan van Aanpak. Dat willen de gemeenten graag."

Slag om de arm

Mocht de RUD knelpunten verwachten, dan willen ze dat eerst met financiële middelen uit de lopende begroting halen. "Het ziekteverzuim is lager dan verwacht momenteel en daarmee gaat de productiviteit omhoog. Daar blijft hopelijk wat geld over."
Meijer houdt wel een flinke slag om de arm en adviseert gemeenten dat ook te doen. "De verwachting is dat er een percentage bij moet. Misschien niet per se die 7 procent, maar wel een deel daarvan. Onze uitgaven gaan gewoon omhoog."

'Geen stuurloos schip'

De bestuurder, sinds een jaar nu voorzitter van de RUD, ziet naar eigen zeggen 'een organisatie die zichzelf gevonden heeft'. "Tien jaar geleden moesten mensen, soms tegen wil en dank, vanuit gemeenten opeens bij het RUD gaan werken. Nu zie je dat personeel juist bewust kiest om bij de milieudienst te gaan werken. Dat doet iets met de werkomgeving."
Dat een partij als Gemeentebelangen Borger-Odoorn de RUD wegzette als 'stuurloos schip', is volgens Meijer onterecht. "Men baseert zich op een situatie van jaren geleden. Die opmerking heeft pijn gedaan bij werknemers."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.