Drentse akkerbouwer krijgt steun Duitse chemiereus bij verdere verduurzaming

Jan Reinier de Jong ziet de steun van BASF als een stuk erkenning. (Rechten: RTV Drenthe / Steven Stegen)
Jan Reinier de Jong ziet de steun van BASF als een stuk erkenning.
Het akkerbouwbedrijf van Jan Reinier de Jong in Odoorn is als eerste in Nederland onderdeel geworden van een netwerk van het grote Duitse chemieconcern BASF. Het stelt de Drentse boer in staat om door te gaan bij het verduurzamen van zijn teelt.
"Ik ben er echt trots op, het is toch wel een stukje erkenning", zegt De Jong, die als vierde generatie het bedrijf runt. Op ruim 100 hectare teelt De Jong allerlei producten. Dat doet hij op de gangbare manier, maar tegelijk probeert hij ook de natuur vooruit te helpen en zorgvuldiger met de bodem om te gaan.

Bloemrijke akkerranden

BASF gaat de Drentse boer daar nu als eerste in Nederland mee ondersteunen, niet alleen in geld, maar ook in kennis en verder onderzoek. "Kijk bijvoorbeeld naar de bloemrijke akkerranden waar insecten profijt van hebben. Dat is heel mooi, maar je moet dan ook op de lange termijn kijken wat het effect ervan is. Dat kunnen we nu veel beter in kaart krijgen."
De Jong probeert al jaren om zijn bedrijf te verduurzamen en ook is hij een pionier als het gaat om energie opwekken met zonnepanelen en het opslaan van duurzame energie. "Ik heb altijd al de drive gehad om zo groen mogelijk bezig te zijn. Daar kan ik nu op een inspirerende manier mee doorgaan."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.