OV-bureau Groningen Drenthe laat minder bussen vervallen

Qbuzz
Een lijnbus van Qbuzz in het centrum van Zuidlaren © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media
In de definitieve nieuwe dienstregeling van het OV-bureau Groningen Drenthe voor 2024 worden minder buslijnen geschrapt dan aanvankelijk de bedoeling was. Acht buslijnen zijn voorlopig gered, waarvan twee in Drenthe.
Het ontwerpvoorstel van het OV-bureau van begin mei leverde in totaal zeventig bezwaren van reizigers op. De meeste klachten gingen over de acht buslijnen die nu alsnog intact blijven.
Dat zijn lijn 59 Gieten-Exloo, lijn 77 Gieten-Bareveld, lijn 36 Oldehove-Winsum, lijn 174 Zuidbroek-Veendam, lijn 17 Scheemda-Winschoten, lijn 43 Woldendorp-Delfzijl, stadslijn 8 Groningen-Hoogkerk en stadslijn 19 tussen de Vestdijklaan en station Europapark.
Een klacht van de gemeente Aa en Hunze over het verdwijnen van buslijn 107 (Groningen - Stadskanaal, via Annerveenschekanaal) lijkt effect te hebben gehad. Ook deze bus blijft in 2024 rijden, al zal het OV Bureau het aantal ritten afstemmen op de momenten waarop mensen daadwerkelijk van de lijn gebruikmaken.

Bezuinigen en extra financiële bijdrage

Het OV-bureau denkt veel te kunnen bezuinigen door een verlenging van de vakantiedienstregeling. Ook wordt in de kerstvakantie op werkdagen volgens de zaterdagdienstregeling gereden. Met een extra financiële bijdrage worden verder enkele aanpassingen voorkomen. Zo blijft bijvoorbeeld in Drenthe lijn 20 Assen-Smilde-Diever ook in de daluren twee keer per uur rijden.
Wel gaan de frequenties van sommige Qliners omlaag. Bijvoorbeeld Qliner 310 Assen-Veendam gaat tussen Gieten en Veendam op werkdagen grotendeels terug van twee naar één keer per uur. Volgens het OV-bureau zet Qbuzz in de spits waar nodig extra bussen in.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.