Keep them Rolling komt naar Coevorden en Westerbork

De Liberty Tour in 2015 (Rechten: Keep Them Rolling)
De Liberty Tour in 2015
Legervoertuigen, parades, orkesten, nagespeelde veldslagen. In het kader van 75 jaar vrijheid komt het rijdende museum Keep them Rolling naar Coevorden en Westerbork.
Het programma begint op 4 april en duurt tot en met 11 april. 125 legervoertuigen met 400 vrijwilligers, die dagenlang in en om Coevorden en Westerbork te vinden zijn met allerlei activiteiten.
Basiskamp Keep Them Rolling (Rechten: Keep Them Rolling)
Basiskamp Keep Them Rolling
Tijdens de bevrijdingsfestiviteiten verblijven de 400 vrijwilligers van Keep Them Rolling in een bivak net buiten het dorp. Ook daar is van alles te zien. Het bivak moet er ongeveer zo uitzien als 75 jaar geleden.
Militaire voertuigen van Keep Them Rolling (Rechten: Keep Them Rolling)
Militaire voertuigen van Keep Them Rolling
Bekijk op de kaart hieronder de routes van 7, 8, 9 en 10 april. Klik op een punt om de volledige routebeschrijving te zien. Die routebeschrijvingen zijn aan de lange kant, dus die zijn beter te bekijken op je pc of laptop.
Er zullen officiële momenten zijn, zoals een kranslegging en een defilé, maar ook wordt de bevrijding van Coevorden nagespeeld door vijftig re-enacters en Canadese en Duitse voertuigen.
Ook is er een concert van de Johan Willem Friso kapel, een gezamelijke kerkdienst, een een zogenoemde 'poppy drop' boven het centrum van Coevorden, waarbij duizenden papieren klaprozen vanuit een vliegtuig naar beneden worden gestrooid.
Historisch vliegtuig boven hotel Slomp in Westerbork (Rechten: André Jans)
Historisch vliegtuig boven hotel Slomp in Westerbork
Bij Westerbork is vooral veel te doen rondom parachutisten. Tussen Witteveen en Westerbork wordt Operation Amherst nagebootst, en in een feestelijk aangekleed Westerbork worden de para's samen met Keep them Rolling groots en muzikaal ontvangen. Ook komt er nog een bevrijdingstour door Rolde.
De Liberty Tour (Rechten: Keep Them Rolling)
De Liberty Tour
Er is komend voorjaar zoveel vraag naar optredens door de vrijwilligers van Keep them Rolling, dat ze inmiddels ook wel eens nee moeten verkopen als een dorp hen vraagt om ook even langs te rijden. Organisator Dick Koole: "Op een gegeven moment moet je stoppen, er zitten maar 24 uur in een dag."
Het kostte de organisatie veel moeite om bij alle gemeenten toestemming te krijgen om te mogen rijden. Vooral omdat het om voertuigen gaat waar soms nog originele wapens bij horen. De organisatie verheugt zich erg op de tochten die ze gaan maken. "Vooral als overal de vlaggen uitgaan en bezoekers ook rondlopen in kleren uit de jaren 40", zegt Sietse Tuinstra die de routes heeft uitgezet.
Het is nog niet duidelijk of dit echt de laatste keer is dat Keep them Rolling zo groot uitpakt. De organisatie vindt het lastig om nu al vijf jaar vooruit te kijken. Waarschijnlijk zijn er dan geen oude veteranen meer. Maar landelijk secretaris van Keep them Rolling, Mark Röpke denkt wel dat de traditie uiteindelijk voortgezet zal worden "Misschien gaan we het dan op een wat andere manier oppakken".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl