Wedstrijd bodypainten in Altena vol met uitdagingen: 'Levend canvas moet ook naar het toilet'

bodypainten winnaar noorderlicht
Sandra Telleman won met haar paint van het Noorderlicht © RTV Drenthe
Tien deelnemers en hun modellen uit het hele land en zelfs uit Duitsland en België waren vandaag in het dorpshuis van Altena voor het Noord Nederlandse Kampioenschap bodypainten.
Eén van de deelnemers is Ton Nizet uit Roermond. "Ik heb ooit een herseninfarct gehad en als therapie moest ik iets met mijn handen doen. Toen ben ik begonnen met schilderen om de fijne motoriek te ontwikkelen. Later deed ik een keer mee aan facepaint wedstrijd en dat werd uiteindelijk bodypainten. Zo is het begonnen, eigenlijk."

Zwetend schildersdoek

Bodypainten is bepaald niet makkelijk, volgens organisator Tanja Hommes. "Het is een heel grote uitdaging. Je kunt wel iets op canvas schilderen, maar dit is levend canvas. En levend canvas beweegt. Je praat ermee. Het eet, het drinkt, het zweet. Het krijgt het koud. Het moet naar het toilet. Dus er zitten heel veel uitdagingen in."
Het thema is globetrotters. "Iemand schildert het Noorderlicht, misschien uit het verlangen als globetrotter om daar eens heen te gaan. Een ander maakt een schildering van een wolf. Maar je hebt ook de huismus en de zwaluw die als globetrotters over de wereld gaan. Je ziet een eigen interpretatie door elke painter op het thema", vervolgt Hommes.
Deelnemer Ton Nizet
Ton Nizet verbeeldt een reis naar Thailand op zijn vriend Ton © RTV Drenthe

Priemende oogjes

Ton Nizet en zijn model Ton, tevens partners, hebben een reis van afgelopen maart als uitgangspunt genomen voor de paint. "Toen zijn we naar Thailand geweest. We hebben olifanten gevoerd en het geloof gezien. Ook hebben we de mooie gebouwen en de gouden boeddha's gezien. We hebben gesnorkeld en we hebben de haaien gezien. Dat is allemaal in de paint verwerkt. Je maakt een heel verhaal rond die paint eigenlijk. Het is onze reis rond de wereld, eigenlijk."
Dat wordt nog moeilijk om een winnaar aan te wijzen. "Er zijn natuurlijk vreselijk mooie pronkstukken bij. Vooral die waarvan de oogjes je aan blijven kijken als je rondloopt. Die ogen vertellen al heel veel", aldus Hommes.

Paint Noorderlicht wint

Nizet denkt wel een kleine kans te maken om te winnen: "Maar ik heb supermooie dingen gezien. Ik schat mijn kansen in op dertig procent." Maar Nizet viel niet in de prijzen. Sandra Telleman met haar uitbeelding van het Noorderlicht en daarin een wolf, werd de winnaar. Met haar model Cynthia werd ze ook verkozen tot beste team.
Michael Addink werd tweede. Hij maakte een paint met games die weergeeft hoe mensen wereldwijd zijn verbonden. Zijn model Kim werd door de jury als beste model aangewezen. Bij de amateurs won de uit Duistland afkomstige Sandra Steur met haar paint '88 dagen om de wereld'.
Bodypainten in Altena

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.