Code geel in Drenthe; windstoten tot 90 kilometer per uur

Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten vandaag. Voor het hele land is tot 19.00 uur code geel afgegeven. Vooral automobilisten moeten oppassen. Het is de tweede storm in een week tijd, al is deze storm met de naam Dennis iets minder heftig dan storm Ciara van vorige week.

Er worden wel stevige windstoten verwacht, die in Drenthe 75 tot 90 kilometer per uur kunnen halen. De hardste windstoten worden later vanmiddag verwacht. "Het is wachten op een koufront dat in aantocht is", zegt RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag. "In de namiddag krijgen we enkele uitschieters, waarschijnlijk in het zuidoosten van Drenthe. Dan verwacht ik wel 90 kilometer per uur."

Langs de kust kunnen nog zwaardere windstoten voorkomen, met snelheden tot 100 kilometer per uur. Vanavond neemt de wind weer af.

Hoge temperaturen

Verder is het nu al een warme dag - voor de tijd van het jaar tenminste. In De Bilt is vannacht een record gevestigd. Tegen half vier stond al vast dat het de warmste 16 februari ooit is. Het KNMI heeft om 3.20 uur een temperatuur van 13,6 graden gemeten. Het vorige record was van vorig jaar en stond op 13,3 graden.

Inmiddels geldt vandaag voor de weerkundigen als de eerste lentedag. In De Bilt was het rond 12.45 uur 15 graden - de minimumtemperatuur om het een lentedag te nomen. Ook in Drenthe kan het zo warm worden, terwijl de temperatuur op andere plekken nog kan oplopen tot 17 graden. Veel plezier zullen we er waarschijnlijk niet van hebben, want er wordt tegelijk veel regen verwacht. "In de ochtend wat lichte regen, en daarna droge perioden. Maar als dat koufront overtrekt is er wel tijdelijk plensregen", verwacht Van der Zwaag. Plaatselijk kan 20 millimeter neerslag vallen.

Meer over dit onderwerp:
weer KNMI record Code geel
Deel dit artikel: