Commotie door ontsnapte papegaai in Emmen: 'Hallo mamma, kusje?'

De ontsnapte ara Bailey
De weggevlogen ara Bailey in Emmen © Nieuwsdienst Noord-Nederland
Hij voert doorgaans het hoogste woord, ara Bailey van Ardy van de Steeg uit Emmen, maar gistermiddag is het ineens stil in haar woning aan de Schansstraat. De vogel blijkt tegen alle verwachtingen in te zijn weggevlogen. "Hij is gekortwiekt, ik had niet verwacht dat hij weg kon vliegen, ik was helemaal in paniek", zegt Van der Steeg.
Het is dinsdagmiddag rond kwart voor vijf als de brandweer in Emmen opgeroepen wordt om een ontsnapte ara te vangen. De vogel zit volgens de melder van de vermissing in een boom aan de Schansstraat, maar als de brandweer daar aankomt blijkt het dier onvindbaar. Onverrichter zake keert de brandweer terug naar de kazerne. Maar de kous is hiermee niet af.

Praten en praten

Even na zeven uur komt de melding bij de brandweer binnen dat de betreffende vogel in een boom zit aan de rondweg. "Hij zat daar maar te praten en te praten", zegt eigenaresse Ardy. "Dat heb ik hem allemaal geleerd, dan zegt ie 'hallo mamma', 'kusje' en veel 'ja' en 'nee', hij voert hele gesprekken, pikt heel snel woorden op."
Maar de brandweer slaagt er wederom niet in om het praatgrage maatje van Ardy te pakken. "Hij zat te hoog", laat een woordvoerder van de brandweer weten. "De omgeving daar is niet geschikt om met de hoogwerker te werken en dus zijn we opnieuw vertrokken."
Ara gevangen
Ardy van de Steen met Bailey © Nieuwsdienst Noord-Nederland
Bij de familie Van de Steeg is de stemming dinsdagavond tot het nulpunt gedaald. "Hij bleef gelukkig wel in de buurt en ging uiteindelijk in een boom tegenover verpleeghuis De Horst zitten. Ik ben bij hem gebleven tot het donker werd. Ik probeerde hem steeds te roepen, met hem te praten, maar hij durfde niet naar beneden te komen. Mijn zoon is tot half twaalf bij Bailey gebleven en ik heb nauwelijks geslapen", vertelt Ardy. "Vanmorgen om zes uur zat ik alweer bij hem, gelukkig bleef hij zitten waar hij zat."

Commotie

De wonderschone ara zorgt voor flink wat commotie in de Schansstraat en omgeving. Meerdere buurtgenoten proberen te helpen om de vogel te vangen. Op Facebook wordt de oproep gedaan uit te kijken naar Bailey. "De brandweer verzekerde mij dat ze niet een derde keer zouden komen, maar toch kwamen ze vandaag rond één uur nog eens", vertelt Ardy verder.
"Ik ben bij de brandweermannen in de hoogwerker gaan zitten en zo kon ik Bailey dan eindelijk pakken, hij ging daarbij flink te keer, maar ik ben zo blij dat het allemaal goed is afgelopen."

Stil in zijn kooi

Het avontuur heeft volgens de papegaaienliefhebber wel indruk gemaakt: "Hij zit helemaal beduusd in zijn kooi en heeft even niet veel te vertellen".
Maar kan dit nou nog eens gebeuren? "Ik doe dat kortwieken altijd zelf, ik heb nog een ara en vroeger had ik nog een andere, nooit problemen mee gehad, maar bij Bailey laat ik het nu doen zodat hij nooit meer weg kan vliegen. Papegaaien kunnen heel oud worden, maar dan moeten ze niet weggaan", zegt Ardy tot besluit opgelucht.
Bekijk hieronder de video over het vangen van de papegaai:
Papegaai op de vlucht

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.